joi, 15 septembrie 2022

Publicat la 9/15/2022 07:05:00 p.m. de

Radiografii pulmonare gratuite în comune! Caravana mobilă ajunge săptămâna viitoare în județul Sibiu

Luni 19 septembrie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Sibiu. Caravană mobilă a Institului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din București va ajunge în 11 localități, printre care Șeica Mare, Loamneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos și Hoghilag. Prin intermediul acestui proiect se oferă servicii medicale gratuite persoanelor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.


Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Sibiu este de 18 cazuri la suta de mii de locuitori. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmați de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB si X-DR TB.
 
Caravană mobilă
 
Caravana Screening TB va strabăte comunele sibiene Sadu, Roșia, Chirpăr, Mihăileni, Șeica Mare, Loamneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag și Brădeni, vreme de trei săptămâni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la radiografii pulmonare. Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic radiologic rapid – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. 
Această caravană este foarte utilă, în condițiile în care din cauza pandemiei Covid-19 accesul populației la serviciile medicale a fost foarte limitat. Simptomatologia TB practic a fost similară unora dintre simptomele Covid-19, astfel încât este posibil să existe la ora actuală în județul Sibiu foarte multe cazuri nedepistate. Teoria că oamenii au stat acasă bolnavi, neștiind că au tuberculoză este confirmată și de faptul că în ultimele luni s-au prezentat la internare persoane cu forme extinse de boală, bilaterale. De aceea, această campanie este foarte importantă pentru depistarea tuberculozei, mai ales că se desfășoară și în localități ale județului unde oamenii nu au un acces foarte facil către spital. În plus, datorită efectuării  radiografiilor pulmonare, se vor depista și alte boli respiratorii, care, de asemenea, pot fi tratate mult mai bine dacă se intervine cu tratament în timp util”, spune Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, expert local în cadrul Proiectului Național Screening TB.
 
Un singur spital
 
Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital spital din județul Sibiu unde sunt internați și tratați bolnavii cu tuberculoză. „Spitalul nostru a făcut eforturi foarte mari pentru ca în perioada pandemiei să asigure spitalizări și consultații pentru pacienții cu patologii respiratorii non-covid. Am fost de altfel printre puținele spitale de pneumoftiziologie din țară care am asigurat și o  Zonă Verde unde au fost oferite servicii medicale și pentru celelalte boli pulmonare, exceptând pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, pentru care am asigurat o Zonă Roșie. Totuși, accesul a fost mai limitat din cauza măsurilor de ordin epidemiologic specifice pandemiei și tocmai de aceea această campanie este atât de necesară, pentru a suplini acești ani. Doar prin implicarea tuturor factorilor locali și depistarea cât mai precoce a infectărilor vom putea contribui activ la eradicarea tuberculozei, care rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România”, declară Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
    Trimite prin e-mail