joi, 15 septembrie 2022

Publicat la 9/15/2022 07:17:00 p.m. de

Festivalul Dansurilor Populare Maghiare „Vándorcsizma” are loc sâmbătă în zona Greweln

Mediașul e din nou în sărbătoare în acest weekend. În zona Greweln se va desfășura, sâmbătă, cea de-a 19-a ediție a Festivalului Dansurilor Populare Maghiare „Vándorcsizma”. Organizatorii propun, printre altele, celebrul concurs de gătit gulaș, târgul de produse tradiționale, seara de dans, dar și activități pentru copii, dansuri populare și cântece pe scena festivalului. Evenimentul va debuta cu o paradă a portului popular pe traseul Casa Millenium – Piața Corneliu Coposu.


Festivalul de dansuri populare „Vándorcsizma“ va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Mediaș. Manifestarea ajunsă la ediția cu numărul 19 se va desfășura sâmbătă, 17 septembrie, în parcul Greweln. Evenimentul va debuta la ora 12:00 cu parada porturilor populare pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu, unde va avea loc un scurt spectacol de dans susținut de toate formațiile participante.
 
Dansuri și concurs de gătit
 
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc de la ora 13:30 în Parcul Greweln, unde aproximativ 100 de dansatori din diferite localități vor urca pe scenă, pentru a prezenta dansuri din zone diferite. Tradiția continuă și anul acesta cu partea gastronomică și anume concursul de gătit gulaș. Anul acesta s-au înscris șase echipe, care vor prepara aproape 400 de litri de gulaș. Echipele concurente vor fi jurizate minuțios, iar doritorii vor putea degusta gulașul de la oricare din cele șase echipe, pe parcursul evenimentului.
 
Târg și concerte
 
Pe durata festivalului, participanții vor putea vizita o iurtă ridicată de Asociația Losonczy Istvan din Timișoara, iar după-amiaza va avea loc și prezentarea oficială și tirul cu arcul. Copiii cu siguranță nu se vor plictisi la această ediție a festivalului, pentru că organizatorii le-au pregătit diferite activități interesante cu premii. În cadrul festivalului se va desfășura și un târg de produse tradiționale handmade, degustare de pâine cu untură și ceapă, pogăci, kürtős kalács, langoș și multe alte bunătăți. La finalul festivalului vor avea loc două concerte susținute de formația LILIUM acoustic, înființată recent, în anul 2022. Aceștia interpretează stilul muzicii folclorice adeseori conținând elemente progresiste, cu un aer modern. Al doilea concert va fi susținut de formația locală Dinamic care ne va încânta cu piese proprii, hituri pop-rock din topurile autohtone și internaționale. „Mulțumim pe această cale partenerilor, finanțatorilor și susținătorilor acestei ediții a Festivalului de dansuri populare Vándorcsizma. Este vorba despre Primăria Mediaș, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Astra Sibiu, Uniunea Democrată Maghiară din România, Fundația Communitas, S.C. Meditur S.A., S.C. ECO-SAL S.A., Brutăria ELDI, OTP Bank România, publicația culturală Nagy-Küküllő și Contrast-Publicitate“, spun organizatorii festivalului.
    Trimite prin e-mail