miercuri, 14 septembrie 2022

Publicat la 9/14/2022 06:00:00 p.m. de

„Ziua în care redescoperim frumusețea muntelui“

Consiliul Județean Sibiu a inițiat o serie de acțiuni menite să marcheze Ziua Națională a Muntelui, sărbătorită începând cu anul 2002, pe data de 14 septembrie, anunță președinta Daniela Cîmpean.

Iubitorii muntelui sunt invitați la o drumeție în timp, la Biblioteca Județeană „Astra”, în foaierul căreia a fost amenajată o Galerie a Turismului Montan. Fotografii rare, hărți, ghiduri  montane, echipament de escaladă de epocă, rucsaci, bocanci, pioleți și mutle alte „comori”, au menirea de a purta vizitatorii pe potecile de altă dată ale munților Făgăraș și Cindrel. Revenirea în prezent este asigurată de Salvamont Sibiu care a dotat un manechin cu echipament de ultimă generație, utilizat pentru salvarea de vieți.  Accesul publicului este gratuit, expoziția putând fi vizitată până vineri, 16 septembrie.

„Aventură cu clasa” este propunerea echipei „Anii Drumeției”, proiect inițiat și dezvoltat de Consiliul Județean Sibiu, dedicat ecoturismului și care a dus până în prezent la amenajarea a 54 de trasee montane ce însumează peste 220 de kilometri. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 din Sibiu vor parcurge, astăzi, traseul cuprins între Rășinari și Călugăru, iar mâine, pe 15 septembrie, cei de la Școala „Radu Selejan” din Mediaș au rezervată o drumeție în zona Cisnădioara. Micii drumeți vor primi din partea organizatorilor, drept mulțumire pentru dorința de a cunoaște frumusețea naturii, insigne special concepute pentru Ziua Națională a Muntelui. Detalii despre viitoarele „Aventuri cu clasa” sunt disponibile pe aniidrumetiei.ro

Și pentru că muntele mai are nevoie și de primenire, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI ECO” organizează două acțiuni de igienizare: pe 15 septembrie, în zona Râul Sadului, iar pe 16 septembrie, în zona Gura Râului.

Cele două activități se bucură de suportul primăriilor și al școlilor din localități, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Agenției Zonei Montane și al operatorului de salubritate „Soma”.

„Produs montan” este conceptul prin care Consiliul Județean Sibiu promovează producătorii sibieni din zona montană a județului. În Piața volantă „Transilvania”, pot fi găsite produse tradiționale al căror gust este sporit de aromele și aerul curat de munte. Acestea sunt evidențiate cu o etichetă specială, afișată de producători în cadrul standurilor proprii.


Avem privilegiul ca noi, sibienii, să fim străjuiți de doi dintre cei mai frumoși munți ai României: Făgăraș și Cindrel. Pe cărările lor găsim cele mai simple și totodată cele mai mari bucurii pe care ni le poate oferi natura, întrucât frumusețea peisajului, apa cristalină și rece, aerul tare, cu miros de cetină și camaraderia drumeților sunt lucruri pe care nu le găsești în altă parte. Este Ziua Națională a Muntelui, este ziua tuturor celor ce-l îndrăgesc. La mulți ani tuturor!“, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

    Trimite prin e-mail