luni, 4 iulie 2022

Publicat la 7/04/2022 01:46:00 p.m. de

Concert de orgă susținut de Paul Cristian (Brașov)

Orgelsommer Mediaș ne invită în această seară, de la ora 19, la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta“, unde are loc un Concert de orgă susținut de PAUL CRISTIAN (Brașov/Kronstadt).


Program:
·        Pierre du Mage (1674–1751)
aus/din Livre d'orgue:
Plein jeu – Fugue – Trio
Tierce en Taille
Basse de Trompette
Récit
Duo
Grand Jeu
·        Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621)
Da pacem, Domine, SwWV 302
·        Dietrich Buxtehude (1637–1707)
Präludium und Fuga g-moll/sol minor, BuxWV 163
·        Johann Sebastian Bach (1685–1750) / Antonio Vivaldi (1678–1741)
Concerto C Dur/Do Major, BWV 594
Allegro – Adagio – Allegro
 
Intrarea costă 20 de lei, abonamentul pentru întreaga stagiune 75 de lei. Biletele pentru copii între 10 și 18 ani, precum și pentru studenți costă 5 lei. Copii sub 10 ani și persoane cu nevoi speciale/handicap au acces gratuit.
 
Reamintim, organizatorii concertelor de orgă primesc în continuare donații pentru restaurarea orgii din Dupuș. „90% din sumă s-a strâns deja! Restaurarea va începe în toamna anului 2022 și va dura un an. Vă mulțumim pentru susținere!“, transmit organizatorii.
Concertele din cadrul Orgelsommer Mediaș au loc cu sprijinul financiar oferit de Primăria Mediaș, Martin-Luther-Bund şi FDGR.
 
Paul Cristian
 
Născut în 1976, la Brașov, într-o familie de muzicieni, Paul Cristian a început studiile de pian la Liceul de Muzică din Brașov, cu profesoara Mirra Popescu, și a avut debutul de timpuriu ca solist, cu Filarmonica din Brașov, la vârsta de 12 ani. A primit numeroase premii la competiții naționale în timpul anilor de liceu. Din 1995, a început studiile la orgă la Colegiul Muzical al Universității Transilvania din Brașov, cu profesorul Eckart Schlandt, absolvind în anul 2000. A fost participant activ la mai multe masterclass-uri pentru orgă, cu Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, pentru clavecin și continuo, cu Jesper Christensen și Maria Brautigam, pentru improvizație, cu Martin Strohhacker, și pentru interpretare muzicală istorică, cu Jan Kleinbussink. Între 2001 și 2004, a urmat cursuri de masterat în studii pentru orgă la Conservatorul din Laussanne, cu profesorul Jean-Christophe Geiser, și a obținut diploma în 2004. Între numeroasele recitaluri pe care le-a susținut în România și peste hotare, merită menționate concertul de la Catedrala din Laussane, îndelung aclamat, cele din Biserica Neagră din Brașov sau cele din Biserica Evanghelică din Sibiu, Universitatea Boğaziçi din Istanbul (Turcia), Roche Organ Museum (Elveția) și Festivalul Valsesia (Italia). Între 2002 și 2004, a fost organist principal la Biserica La Sallaz/Vennes din Laussane, iar, din 2004, este organist principal al Bisericii Sf. Bartolomeu din Brașov. Pe lângă activitatea sa bogată de organist, cântă în mai multe ansambluri de muzică de cameră: Quartetto Brassovia, Codex, Orchestra de Cameră Ciuc, Duo Cristian. Este membru fondator al ansamblului baroc Sectio Aurea. A dezvoltat un interes special pentru recondiționarea și menținerea orgilor și a primit, ca specialist, diploma de constructor și restaurator de orgi de la Atelierul și Școala din Hărman, jud. Brașov (2007). A recondiționat și menținut astfel de instrumente muzicale din Elveția (Catedrala St. Pierre’s de la Geneva) și România (orga Buchholz de la Biserica Neagră din Brașov).
    Trimite prin e-mail