vineri, 3 iunie 2022

Publicat la 6/03/2022 09:53:00 a.m. de

„Zilele Mediașului“ ediția 2022

Mediașul va marca 755 de ani de atestare documentară printr-o serie de evenimente de excepție. Acestea se vor desfășura timp de trei zile în perioada 3 - 5 iunie, atât în Piața Corneliu Coposu, cât și la sediul municipalității. Sub egida „Zilele Mediașului”, se vor desfășura manifestări culturale, științifice și artistice, spectacole folclorice, concerte extraordinare de muzică pop, rock și folk susținute de artiști consacrați, dar și de interpreți, formații și ansambluri de dansuri populare locale.


Seria manfestărilor va fi deschisă azi 3 iunie, cu o serie de expoziții tematice, conferințe și lansări de carte, care se vor desfășura în Sala Mare a Primăriei municipiului Mediaș, purtând titlul generic „MEDIAȘ – 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”. Programul acestor manifestări va debuta vineri dimineața de la ora 10.30 cu vernisajul expoziției „Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România”. Expoziția este realizată cu sprijinul filatelistului medieșean Liviu Pintican-Juga și cuprinde o serie de exponate filatelice dedicate savantului de renume internațional Hermann Oberth, considerat „Părintele navigației spațiale”, dar și renumitului cosmonaut general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român participant la o misiune de cercetare în spațiul cosmic din cadrul programului internațional „Intercosmos”. La ora 10.45, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie  „Prețuiește pacea și independența României”, realizată de către jurnalistele ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush. Expoziția, considerată cu mare impact emoțional pentru public, surprinde prin imagini un întreg context internațional de mare actualitate, fiind totodată un puternic promotor al păcii.
 
Aviatorii Mediașului

Tot azi, de la ora 11.00, se va desfășura conferința „Tradiții aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș”. Tematica evenimentului cuprinde date istorice despre una dintre cele mai importante instituții ale aeronauticii românești și anume Școala Tehnică de Aviație, care a funcționat la Mediaș o perioadă îndelungată de timp, între anii 1921 și 2004, contribuind la formarea a numeroase generații de aviatori și specialiști în domeniul aeronautic din România. În cadrul conferinței vor fi susținute o serie de prelegeri de către personalități din domeniul militar, precum general de flotilă aeriană (r) Viorel Andrei, comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1990-1996, colonel (r) inginer Alexandru Gheorghiu, comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1985-1989, comandor (r) Mircia Țiplea, dar și Hugo Schneider.

 
Lansări de carte
 
Seria manifestărilor culturale va continua de la ora 12.00, cu două lansări de carte. Prima dintre acestea, „Bunicii noștri, eroii noștri (volumul III)”, scrisă de Dan Ramf, reprezintă o veritabilă lecție de istorie orală bazată pe mărturiile a numeroși veterani de război sau a deportaților în lagărele de concentrare. Al doilea volum, „Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei”, autor Octavian Isailă, reprezintă o pagină importantă din istoria orașului nostru și surprinde întreaga tradiție a viticulturii de la Mediaș de-a lungul timpului. În cadrul acestor manifestări culturale și știintifice sunt invitați să participe personalități reprezentative din domeniu, atât pe plan local, cât și național.

Program artistic
 
Programul artistic al festivalului va debuta în această după amiază, la orele 15.00, cu demonstrații și recitaluri susținute de cluburi sportive, de dans și de canto din Mediaș, precum Clubul Sportiv „Ippon”, Școala de dans „Teo’s Dance School”, Școala de balet „Veronica”, Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, precum și Clubul Copiilor Mediaș. Vineri după-amiază de la ora 18:00 vor urca pe scena din Piața Corneliu Coposu, Grupul „Motto”, Grupul „Balada” și Ioan Ivan, Virgil Suciu, Feri Teglas, Cătălin Crișan, Mircea Baniciu, Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului. Sâmbătă, programul artistic va începe la ora 17.00, cu Ansamblul de dansuri de copii și adulți, coordonator Vasile Stoia. Vor urca apoi pe scenă Grupul Instrumental „Ceterașii de pe Câmpie”, Mihaela și Ciprian Istrate, Diana și Bianca Crețu, Filuț Tabără, Emilia Munteanu, Aurica Bacea, Costel Popa, Cosmina Fulea, Tudor Turcu și Irina Rimes. Programul zilei de duminică va cuprinde recitaluri susținute de Taraful „Ghiță Hendrea” și invitații, Simi Belea, Aurelian Suciu, Bogdan Toma, Nicolae Furdui-Iancu și Formația „Crai Nou”, Dinamic și CONNECT-R.

    Trimite prin e-mail