marți, 17 mai 2022

Publicat la 5/17/2022 12:55:00 p.m. de

„Deșeurile pot fi și artă”

 

Universitatea Lucian Blaga găzduiește ediția a X-a concursului „Deșeurile pot fi și artă” pe data de 1 iunie 2022. Și în acest an concursul se va desfășura online.

Prima ediție a concursului a avut loc în anul 2011, iar ideea a pornit de la studenții promoției din acel an al domeniului Ingineria Mediului, specializarea Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură, Facultatea de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, în urma participării la cursurile legate de Gestiunea deșeurilor solide, Managementul apelor uzate, Monitorizarea factorilor de mediu și Surse și  procese și produse poluante.

În primul an concursul a fost organizat în facultate participând doar studenții facultății, iar premierea în bani a fost tot ideea lor și motivația participării în concurs.

De la început premiile acordate participanților au fost de Premiul I-1000 lei, Premiul II-800 lei și Premiul III-600 lei, plus mențiuni de 300 sau 100 lei. Fondul de premiere timp de noua ani a fost asigurat prin sponsorizări oferite de oameni de afaceri din județul Sibiu și Vâlcea.

Studenții specializării Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură sunt principalii organizatori ai acestui concurs, însă în fiecare an li s-au alăturat și colegii celorlalte specializări din facultate: Montanologie, Controlul și expertiza Produselor Alimentare, Ingineria Produselor Alimentare și Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism în calitate de organizatori dar și participanți cu exponate din domeniilor lor, creații impresionante generate de  mințile și mâinile unor viitori ingineri.

Participarea numeroasă ajunsă la aproximativ 300 de exponate înscrise la ediția din anul 2020, extinsă în 31 județe din toate categoriile instituțiilor de învățământ a demonstrat dorința de participare și de competiție care există în fiecare tânăr înscris în concurs alături de echipă și cadrele didactice coordonatoare.

„Concursul nostru a fost o provocare în fiecare an, participarea numeroasă ne-a determinat să-l continuăm, susținerea cadrelor didactice atât din învățământul universitar cât și preuniversitar alături de echipele coordonate a crescut în interes de la an la an. Deja avem o comunitate impresionantă de participanți iar ideea de a continua online în acest an a fost susținută tot de studenții, elevii și cadrele didactice care au participat pe parcursul celor 9 ediții la acestă competiție cu premii. Comunitatea academică și locuitorii orașului au fost alături de noi în fiecare an de la conducerea universității noastre, a facultății, inspectoratul școlar profesorii din liceele și școlile sibiene dar și din alte județe (Vâlcea, Mureș, Hunedoara, Alba, Brașov) care ne-a mediatizat evenimentul și au participat în fiecare an cu exponate confecționate din deșeuri” a declarat Șef lucrări Dr. Cristina moise din cadrul Facultății de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului Sibiu.

„Experiența celor 24 de ani în învățământul superior în calitate de dascăl m-a învățat să fiu  aproape de studenții mei, să le înțeleg modul de a percepe mediul înconjurător, să le insuflu grija și respectul față de factorii de mediu, dorința de a milita pentru protejarea Planetei și obligația de a o lăsa curată și generațiilor viitoare si de a  face, de ce nu, artă din deșeuri.

A înțelege fiecare generație si de a o trata cu același respect, de a ne adapta noi in calitate de dascăli la nevoile lor de comunicare si de a percepe informațiile transmise, de ai susține și coordona în concursuri, activități de voluntariat, proiecte, dezvoltând în ei dorința de învingători, nevoia de a se descurca in orice condiții si raportandu-se in permanenta la mediul înconjurător casa noastră a tuturor” a adăugat Cristina Moise.

Pozele cu exponatele confecționate din deșeuri pentru concursul de anul acesta se pot trimite pana in data 31 mai 2022 la adresa de email: cristinamoise1@yahoo.com si trebuie sa conțină următoarele informații:

NUMELE si PRENUMELE

Instituția unde studiază

Numele profesorului coordonator

Denumire generica a exponatelor

Deasemenea istoricul concursului nostru cu toate cele 9 ediții îl găsiți pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/De%C8%99eurile-pot-fi-%C8%99i-arta-Edi%C8%9Bia-a-IX-a-1-iunie-2021-111369357709862.

    Trimite prin e-mail