luni, 16 mai 2022

Publicat la 5/16/2022 04:15:00 p.m. de

Deputatul Christine Thellmann militează pentru standardizarea infrastructurii de drumeție la nivel național

Deputatul medieșean Christine Thellmann a inițiat o întâlnire la Sibiu, săptămâna trecută, pentru a extinde la nivel național experiența dobândită de cei implicați în Programul Anii Drumeției desfășurat în județul Sibiu.

sursa foto: facebook/Consiliul Județean Sibiu

La evenimentul organizat de Consiliul Județean Sibiu, au participat Dimitrie Horațiu Clepan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, precum și George-Bogdan Borună, director general al Direcției Generale de Turism din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai echipei «Anii Drumeției» din cadrul Asociației Județene de Turism Sibiu, SPJ Salvamont Sibiu, Jandarmeria Montană și principalii actori din zona turismului sustenabil din județul Sibiu. „Scopul evenimentului a fost de a împărtăși exemple de bune practici demarate în județul Sibiu în contextul reglementării la nivel național a traseelor de drumeție pedestră din zona colinară a României.“, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
 
Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism din Zona Montană și Colinară a Județului Sibiu realizat de echipa Anii Drumeției și adoptat de Consiliul Judetean Sibiu a devenit astfel o baza importantă de lucru pentru realizarea Normelor de implementare a Hotărârii de Guvern inițiate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
„Ne-am bucurat să fim gazda echipei de lucru de la MAT și că acțiunile și direcțiile strategice pe care le aplicăm la nivel județean au ecou și la nivel național. Traseele de drumeție nu se termină mereu la granița unităților administrativ teritoriale și de aceea susținem standardizarea infrastructurii de drumeție la nivel național.
Ne dorim să încurajăm un mod de viață sănătos, să încurajăm mișcarea în aer liber și știm că o infrastructură unitară crește atractivitatea acestui mod de recreere, făcându-l accesibil și celor mai puțin specializați sau antrenați.“, a adăugat Daniela Cîmpean.
 
Concluziile formulate în cadrul grupului de lucru se referă la importanța aspectului unitar al traseelor de drumeție, rezultat al înțelegerii că un mod standardizat de infrastructură și o gândire integrată reprezintă factorii definitorii în dezvoltarea turismului. Marcajele și signalistică de pe traseele de drumeție este menită să servească celor care nu sunt ai locului, dar își doresc să exploreze frumusețile naturii, având astfel nevoia să înțeleagă indicațiile în mod clar, precis, succint și să se orienteze în funcție de acestea. Definirea celei mai bune forme estetice pentru integrarea acestor semne de marcaj și signalistică în peisajul natural este esențială, astfel încât acestea să nu deranjeze câmpul vizual și să nu distrugă elementele naturii.
 
,,Pornind de la Ghidul de Bune Practici și legislația pe care o avem în lucru, în momentul de față, putem elabora un set de norme care să armonizeze situația din teren cu cadrul legislativ, și invers, astfel încât rețeaua de trasee pedestre din România să dispună de cele mai bune premise.”, a declarat George-Bogdan Borună, Director general al Direcției Generale de Turism – Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
 
Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în teren pe unul dintre traseele de drumeție pedestră din zona colinară, amenajat în cadrul Programului „Anii Drumeției”.
 
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.
Primul an (2021) a fost dedicat creării cadrului legal care să permită standardizarea infrastructurii de drumeție și refacerii a 130 de kilometri de trasee de drumeție pedestră, din zona montană și colinară a județului.
Anul 2022 are ca focus amenajarea a 400 km de trasee de drumeție pedestră din zona montană și promovarea acestora, sub forma unor experiențe complete de ecoturism, pentru a facilita creșterea interesului pentru acest tip de turism și a extinde perioada de petrecere a timpului în județ, generând astfel venituri comunităților locale.
    Trimite prin e-mail