joi, 3 martie 2022

Publicat la 3/03/2022 05:14:00 p.m. de

Terapie prin artă, în cadrul proiectului „Ești prețios!”

20 de copii cu nevoi speciale vor beneficia de terapie prin artă. Pe 24 februarie, în Căminul Cultural Albești, respectiv în data de 25 februarie, la sediul Asociației Phoenix Speranța din Mediaș, a avut loc lansarea proiectului „Ești prețios!”. Este vorba de un proiect generos, izvorât din grija și profesionalismul oamenilor buni, unui grup de actori păpușari cu sprijinul psihologilor, psihopedagogilor și asistenților sociali din cadrul celor două instituții partenere. Proiectul a reunit forțele Asociației S’artR – vient de l’âme din Mediaș, a Centrului de Servicii Sociale „Casa Luminii” din cadrul Asociației „Viața are Sens!” Albești și al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj - Centrul de Recuperare Neuromotorii „Pruncul Isus” Mediaș.
 
 
Proiectul de terapie prin artă este dedicat unui număr de 20 de copii cu nevoi speciale, beneficiari ai celor două centre partenere. Acesta este finanțat prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 13-a, 2021, program organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Proiectul se va derula în perioada 1 februarie – 30 iunie 2022, obiectivul său principal fiind acordare de sprijin prin puppet play, jocuri dramatice și metoda Singing Hospitals copiilor pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare, exprimare și relaționare.

 
Teatru de păpuși
 
Echipa de artiști format din Demeter Ferencz, Gál Orsolya și Wenzel-Gazdag Erzsébet va realiza, printr-un proces creativ de trei luni, câte un spectacol de teatru de păpuși cu fiecare grup în parte, premierele fiind planificate local în Albești, respectiv Mediaș. Totodată, la final de proiect va avea loc o întâlnire între cele două grupuri de beneficiari, prezentând munca copiilor unui public mai larg, format din aparținătorii beneficiarilor și angajații celor două centre, asigurând platformă pentru schimburi de bune practici şi experienţă între angajații centrelor partenere, respectiv oferind părinților copiilor cu afecțiuni similare, oportunitate de a se cunoaște și de a se încuraja reciproc.


Proiect de suflet
 
Asociația S’artR – vient de l’âme, condusă de Wenzel-Gazdag Erzsébet, în cei zece ani de la înființarea ei, a implementat o serie de proiecte sociale, culturale și de terapie prin arte având un focus accentuat pe activități integrative din punc de vedere social și cultural. „Este un proiect de suflet, pe care l-am început să-l gândim acum de 5-6 ani, iar acuma începem să-l implementăm. Este foarte emoționant și pentru noi”, a declarat președinta asociației. Actorul păpușar Demeter Ferencz a prezentat la ambele evenimente spectacolul de teatru „Prințul Fericit” în regia lui Vadas László, atrăgându-ne atenția asupra faptului că „inima Prințului este la noi toți, noi trebuie să avem grijă de ea”. Arhitectul-păpușar Gál Orsolya a făcut cunoscute detalii importante despre procesul creativ care va fi realizat în cadrul proiectului „Ești prețios!”. Adelina Biriș, manager de proiect C.R.N. „Pruncul Isus” Mediaș, a urat la rândul său bun venit noilor colegi artiști cu care va lucra împreună pentru binele copiilor și realizarea acestui frumos proiect. De asemenea, András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, prezent la Mediaș, a încurajat echipa să nu se oprească la acest singur proiect, pentru că este mare nevoie de inițiative similare.



Programul Mol pentru sănătatea copiilor
 
Fundația Pentru Comunitate finanțează, în cadrul acestei runde a programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii care trăiesc cu diferite dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Suma totală alocată pentru implementarea acestor proiecte este de 400.000 de lei. Valoarea totală al proiectului „Ești prețios!” este de 33.782 lei, din care suma de 24.935 lei finanțată de către Fundația Pentru Comunitate și MOL România. Valoarea cofinanțării de 8.847 lei va fi asigurată de către Asociația S’artR – vient de l’âme din surse proprii.
    Trimite prin e-mail