miercuri, 2 martie 2022

Publicat la 3/02/2022 08:36:00 a.m. de

Primăria Dumbrăveni va primi finanțare pentru reabilitarea Castelului Apafi

Primăria Dumbrăveni a intrat în posesia administrării Castelului Apafi pentru o perioadă de 10 ani. În aceste condiții, a putut să depună o cerere de finanțare în vederea reabilitării și introducerii acestuia în circuitul turistic. După o perioadă de doi ani de zile, ieri a venit vestea că proiectul poate fi realizat.

„În 2019 am reușit sa intram posesia administrării Castelului Apafi pe o perioada de 10 ani , fapt care ne a permis sa depunem o cerere de finanțare in vederea Reabilitării și introducerea acestuia in circuitul turistic. După o perioada de 2 ani, azi de Mărțisor (nr - ieri) am primit vestea ca acest proiect se poate realiza!” a transmis Horațiu Milea, consilierul primarului.
„În urma răspunsurilor primite de la parteneri am identificat o economie ce permite finanțarea fișelor de proiect de investiție aflate pe lista de rezervă rezultată în urma procesului de selecție a fișelor de proiecte depuse în conformitate cu OUG 88/2020.
Una dintre fișele de proiect aflată în lista de rezervă și care se integrează din punct de vedere financiar în economia realizată este fișa cu titlul „Reabilitare Castel Apafi”, înregistrată la ADR Centru cu nr. 30329/31.08.2020, iar valoarea sprijinului solicitat din POAT este de 1.176.000 lei” se arată în răspunsul trimis astăzi Primăriei Dumbrăveni din partea ADR Centru.
Castelul Apafi a fost construit in secolul al XVI-lea, în localitatea Dumbrăveni, la 14 km de Mediaș.

Clădit in stil renascentist, castelul a reprezentat reședința familiei Apafi pentru mult timp. După moartea familiei Apafi, castelul a devenit proprietate regală, iar Maria Terezia l-a dăruit grofului Bethlen Gabor. Acesta a vândut moșia comercianților armeni.
În momentul de față castelul adăpostește Colecția Muzeală a Armenilor Transilvăneni ce cuprinde imagini, obiecte și alte exponate ce povestesc despre istoria, cultura și religia armenilor transilvăneni.
    Trimite prin e-mail