marți, 22 martie 2022

Publicat la 3/22/2022 09:28:00 p.m. de

Fake news! Nor toxic deasupra României

DSU avertizează asupra unui fake news răspândit pe WhatsApp, care anunță prezența deasupra României a unui nor toxic cu sulf, plumb și alte metale grele. Ministerul Mediului și ANM spun că nu există pericolul unui nor toxic în România în următoarele două zile. „Nu au fost și nici nu vor fi înregistrate depășiri ale concentrației de monoxid de carbon în aer”, este anunţul oficial, scrie Digi 24.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.

Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, este mesajul postat de DSU pe Facebook.

„În momentul de față nu există niciun risc ca un nor de fum toxic să se deplaseze dinspre Ucraina spre România. Situația se poate schimba, suntem în contact permanent cu domnul Arafat, cu ISU, pentru a putea face avertizările în timp util. Azi dimineață, inclusiv în zona Constanța, s-a constatat că mișcările de mase de aer nu favorizează deplasarea niciunui nor de fum dinspre Ucraina spre România”, a declarat Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

    Trimite prin e-mail