miercuri, 23 martie 2022

Publicat la 3/23/2022 09:22:00 a.m. de

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită cu elevii


Operatorul regional Apa Târnavei Mari a sărbătorit anul acesta Ziua Mondială a Apei – 22 martie, prin organizarea mai multor evenimente grupate sub titulatura „Apele subterane - Faceți invizibilul vizibil”. Pentru celebrarea apei în acest an, United Nations Water (UN-Water) a propus sloganul „Groundwater - Making the Invisible Visible”. Ținând cont de tema propusă pentru acest an, s-a stabilit derularea unor activități comune cu școli din aria de operare, respectiv din municipiul Mediaș, orașele Agnita și Dumbrăveni.     
Temă de lucru
 
În data de 15 martie, reprezentanții Apa Târnavei Mari au fost oaspeții elevilor din clasa a V-a A de la Colegiul Tehnic „A.T. Laurian” din Agnita, alături de care a fost derulat proiectul „Apele subterane - Faceți invizibilul vizibil”. Prin intermediul acestuia a fost lansată o temă de lucru pentru elevii coordonați de profesorul Corina Lazăr. Copiii au desenat, au recitat poezii, au făcut compuneri și au pregătit o serie de prezentări foarte interesante despre apă și importanța acesteia în viețile noastre. Totodată, a fost prezent Florin Rusu, șeful Sucursalei Agnita a ATM, care le-a vorbit copiilor despre drumul apei din natură în casele noastre și despre cum apele uzate își găsesc din nou calea spre natură, după ce sunt epurate.

 
Importanța apei
 
În data de 16 martie, la Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, reprezentanții Apa Târnavei Mari au fost oaspeții elevilor din clasa a III-a B, coordonați de profesorul Nadia-Maria Biriș. Copiii au luat provocarea foarte în serios și s-au pregătit cu desene, poezii, planșe despre circuitul apei în natură și importanța acestei resurse, mici compuneri despre cum ar arăta o zi fără apă, ba chiar au pregătit în colțul clasei un mic pavilion expozițional. De această data, Ioan Deac, șeful Sucursalei Dumbrăveni a ATM, le-a vorbit copiilor despre drumul apei din natură în casele lor și înapoi în natură.
 
Expoziție și imagini inedite
 
În data de 18 martie, proiectul dedicate Zilei Mondiale a Apei a ajuns la clasa a IV-a C de la Școala gimnazială „Constantin Ioan Motaș” din Mediaș. În preambulul zilei de 22 martie, elevii coordonați de profesorul Nicoleta Micu și-au găsit timp să realizeze o mică expoziție în sala de clasă, cu desene dedicate Zilei Mondiale a Apei. Toți participanții la proiectele derulat în parteneriat cu operatorul regional au fost răsplătiți cu diferite premii și diplome de „Prieten al Apei”. În același timp, grație unui parteneriat cu Asociația de Speologie, Ecologie și Turism „Polaris Med” și cu fotograful medieșean Cosmin Berghean, la activitățile derulate la Agnita și Dumbrăveni au fost prezentate elevilor și o serie de imagini inedite, reunite sub titulatura „Apa din adâncuri”.

 
Manifestări de tradiție
 
Evenimentele organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Apei reprezintă o tradiție pentru operatorul regional de apă și apă uzată. Scopul lor este acela de a crește gradul de conștientizare în rândul comunității cu privire la importanța apei. 
„Este deja o tradiție pentru operatorul regional să celebreze Ziua Mondială a Apei, un bun prilej pentru a derula activități menite să crească gradul de conștientizare și informare asupra acestei resurse prețioase și indispensabile vieții, care este apa. Ne bucurăm că am avut parteneri la activitățile noastre elevi din toată zona de operare, atât din Mediaș, cât și din Agnita și Dumbrăveni. Este important să aducem în discuție aspecte legate de protejarea surselor de apă, de importanța apei în viețile noastre, protejarea mediului înconjurător, precum și despre voluntariat și ecologie. Copiii au fost interesați, implicați în activități, iar în ciuda vârstei au dat dovadă de multă maturitate atunci când au transmis mesaje legate de apă, prin desene, sau au discutat despre apă. Le mulțumim și pe această cale partenerilor noștri de la școlile din Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Toți și-au adus aportul la reușita acestui eveniment. Totodată, le mulțumim și partenerilor de la Asociația «Polaris Med»”, a declarat Ioan Munteanu, directorul general al companiei Apa Târnavei Mari.
 

    Trimite prin e-mail