vineri, 18 februarie 2022

Publicat la 2/18/2022 09:50:00 a.m. de

Thellmann: „Este un proiect așteptat de comunitate de foarte mult timp“

Persoanele cu tulburări din spectrul autist vor beneficia de serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale. Săptămâna aceasta a fost adoptată, în Parlamentul României, legea prin intermediul căreia persoanele cu autism vor putea primi diagnostic și îngrijiri de specialitate în unitățile medicale din sistemul de sănătate public și privat. Prevederile actului normativ au în vedere o serie de măsuri menite să îmbunătățească și să faciliteze accesul acestora la tratament. Printre parlamentarii care au votat această lege se numără și deputatul medieșean Christine Thellmann.
 

La începutul acestei săptămâni a fost votat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. „Este un proiect așteptat de comunitate de foarte mult timp. Știu, din numeroasele întâlniri și discuții pe care le-am avut la Mediaș, cu persoanele care se ocupă de copiii cu autism, câtă nevoie au de suport profesionist și accesibil din punct de vedere al costurilor. La acest proiect toți parlamentarii au stat la aceeași masă, indiferent de partid, și au votat o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul persoanelor care suferă de autism. Felicit inițiatorii și îmi exprim speranța că această lege va folosi persoanelor aflate în această situație dificilă“, spune deputatul liberal Christine Thellmann.
 
Echipe multi-disciplinare
 
Un diagnostic timpuriu pus în cazul persoanelor cu autism poate facilita tratamentele și rezultatele într-un sens pozitiv și va da posibilitatea unui pacient să se integreze în societate și să aibă o viață normală. Realitatea cu care se confruntă familiile care au aparținători afectați de această boală este strâns legată de accesul la tratament, respectiv terapie. Nu își permit un tratament și amână vizita la doctor sau la terapie, iar acest lucru nu poate decât să facă și mai mult rău persoanelor afectate. Prin această inițiativă se vor introduce echipe multi-disciplinare care îi pot ajuta pe acești copii/pacienți. Prevederile actului normativ au în vedere o serie de măsuri menite să îmbunătățească și să faciliteze accesul la tratament. Se va putea depista boala cât mai repede, se vor putea pune diagnostice clinice psihiatrice şi se va face evaluarea clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinţilor şi a familiei, fizioterapie, alte intervenții specializate, precum şi servicii educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. „Aceste servicii vor putea fi prestate de către unităţi sanitare publice sau private. Echipa multidisciplinară poate fi formată, după caz, din medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi atestaţi în terapii bazate pe evidenţe ştiinţifice care şi-au dovedit eficacitatea în evaluarea şi intervenţiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice,  manager de caz, alţi specialiști cu atribuţii în domeniul intervenţiei specializate în tulburări din spectrul autist şi tulburări de sănătate mintală asociate private“, mai spune Christine Thellmann.
 
Servicii gratuite
 
Prin lege, au fost recunoscuți ca furnizori de servicii conexe unităţile medico-sanitare publice sau private, care desfășoară activități conexe actului medical, cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, organizațiile neguvernamentale, respectiv asociațiile și fundațiile, precum și instituțiile publice care furnizează servicii conexe actului medical. Depistarea activă se efectuează de către medicul de familie, conform prezentei legi. Este important de menționat că toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale.
    Trimite prin e-mail