miercuri, 15 decembrie 2021

Publicat la 12/15/2021 10:04:00 p.m. de

Brazii de Crăciun sunt din import și costă între 70 și 250 lei

Primii brazi de Crăciun au apărut și în municipiul Mediaș. În imediata apropiere a halelor pieței agroalimentare, dar și pe platoul Welter, se găsesc brazi din import cu prețuri cuprinse între 70 și 200 de lei. Deși, deocamdată, medieșenii nu s-au înghesuit să cumpere bradul tradițional de Crăciun, comercianții rămân optimiști și cred că situația se va schimba în zilele următoare. Pentru medieșenii care nu își vor cumpăra un brad natural, din diferite motive, alternativa este și de această data achiziționarea unui brad artificial.

 
Simbol al sărbătorilor de iarnă, bradul este în fiecare an un subiect care trezeşte interes. Alegerea lui este rezultatul unui veritabil ritual. Toţi cei care împodobesc bradul de Crăciun îşi dau silinţa să îl facă să fie cel mai frumos, cel mai bogat şi cel mai luminos. Anul acesta, comercianţii spun că numărul brazilor care vor fi scoşi la vânzare va fi unul asemănător cu cel de anul precedent, iar din acest motiv preţurile sunt similare.
 
Cerere scăzută
 
Brazii tradiționali au ajuns în zona centrală a orașului săptămâna trecută. În apropierea halelor societăţii Piaţa Prim-Com, un comerciant vinde brazi din import. Medieșenii se interesează de prețul acestora, însă de vândut s-au vândut până acum foarte puțini. „Brazii sunt frumoși, așteptările sunt mari, dar realitatea este că oamenii nu au bani sau se așteaptă la prețuri foarte mici. Nu am intrat cu speranță în sezon. Prețurile sunt sub 100 lei și peste, ne adaptăm și noi după market-uri. Sunt brazi din import, românești noi nu avem. Oamenii au venit, s-au uitat, dar deocamdată nu au prea cumpărat”, spune comerciantul de brazi.
 
Raport calitate-preț
 
Pe platoul Welter, un alt comerciant vinde de câteva zile brazi aduşi tot din import. Prețul acestora pornește de la 100 lei și poate ajunge la 200-250 lei. Nici aici clienții nu se înghesuie deocamdată, însă sunt destui medieșeni care vin pentru a-și face o idee asupra ofertei de brazi. „Caut un brad natural, nu iau artificial. E prima tură ce o dau, acum mă uit, dar nu sunt cu mașina și nu îl cumpăr acum. Cam 150 de lei sunt dispus să dau maxim pe brad”, a explicat unul dintre medieșenii care au venit în piața de brazi.
 
Respectă tradiţia
 
Medieşenii au păreri împărţite atunci când vine vorba de achiziţionarea tradiţionalului brad de Crăciun. Unii vor cumpăra, unii nu au bani şi nu îşi permit, în timp ce alţii se mai gândesc. Sunt însă şi medieşeni cărora preţurile brazilor nu li se par mari şi care vor respecta tradiţia. Cu toate că îşi vor lua unul mai mic sau mediu, aceştia au explicat că an de an respectă această tradiţie. „Respectăm tradiţia anual, iar bradul este o bucurie în plus. E un lucru foarte frumos în casă, e tradiţie românească. Mi-e greu să concep Crăciunul fără un brad frumos împodobit, fără atmosfera deosebită pe care o crează acesta în casă”, mărturisește un pensionar.
 
Brazi artificiali
 
O altă alternativă, aceea a unui brad artificial, care poate fi folosit timp de mai mulţi ani, pare să fie cea aleasă de un număr tot mai mare de familii din Mediaş. Preţul unui brad artificial porneşte de la 10 lei şi poate ajunge până la 100 de lei. Acesta depinde de mărime, culoare şi material. Bradul nu este însă de ajuns, el trebuie şi împodobit cât mai frumos. Aici oferta este extrem de variată, din mai toate magazinele putând fi cumpărate coroniţe împodobite, globuri, instalaţii de beculeţe de diferite mărimi şi toate la nişte preţuri acceptabile.


    Trimite prin e-mail