joi, 9 decembrie 2021

Publicat la 12/09/2021 04:52:00 p.m. de

„Bine ai venit pe lume!”, un proiect prin care nou-născuții din Mediaș vor beneficia de patru concentratoare de aer

Nou-născuţii din Spitalul Municipal din Mediaş vor beneficia, pentru prima dată, de patru concentratoare de aer, care vor fi achiziţionate în 2022, cu suma de 280.000 de lei, bani obţinuţi în cadrul proiectului „Bine ai venit pe lume!”, finanţat de Fundaţia Vodafone România, cu sprijinul Primăriei din oraş, a anunţat azi, într-o conferinţă presă, coordonatoarea proiectului, Irina Muţiu, medic neonatolog şi pediatru în spital.

Irina Muţiu a explicat că este foarte important ca într-o maternitate să se facă „dotarea cu echipamente pentru asigurarea resuscitării corecte la naşterea nou-născutului, stabilizarea, transferul în siguranţă.”
Cu banii obţinuţi din această sponsorizare, medicii din Mediaş vor putea să prevină mai mult mortalitatea şi complicaţiile în cazul nou-născuţilor din acest spital. 
Spitalul Municipal din Mediaş, aflat în subordinea Primăriei din oraş, deserveşte 120.000 de locuitori din municipiu şi împrejurimi, dintre care mai mult de jumătate provin din mediul rural. Irina Muţiu a mai precizat că, în cadrul Maternităţii din Mediaş există un Compartiment de Neonatologie dotat cu 20 de paturi, din care şase pentru prematuri.
„Media naşterilor în ultimii cinci ani este de 700 de naşteri de nou-născuţi pe an, dintre care o parte prezintă probleme medicale. Se transferă la Maternitatea Sibiu, 5 % din copiii născuţi la Mediaş”, a arătat Irina Muţiu.
Copiii transferaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu sunt îngrijiţi de un colectiv medical condus de medicul Livia Ognean, renumită pentru experienţa sa şi atragerea de finanţări pentru copiii prematuri din surse private şi ONG-uri. Profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, Livia Ognean va instrui în următoarele luni cadrele medicale din Mediaş, care se ocupă de nou-născuţi şi copiii prematuri.

Pentru oamenii de pe stradă este puţin cunoscut că primul minut de viaţă este cel care dictează viitorul fiecărui copil. Şi asta înseamnă că indiferent unde se naşte un copil, o ţară care se respectă şi care îşi respectă copiii, face tot ceea ce se poate pentru ca acel prim minut din viaţă să fie cel mai bun posibil. (…) Prin proiect, cam aceasta se încearcă, încercăm să oferim tuturor copiilor care se nasc la Mediaş, cea mai bună şansă de a porni în viaţă”, a declarat medicul neonatolog Livia Ognean, prezentă la conferinţa de presă.

Primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, a dat asigurări că va finanţa acest proiect derulat în premieră aici.
„Mă bucur că şi cadrele medicale din spital sunt interesate să atragă fonduri. extrabugetare, pentru a dezvolta anumite secţii. (…) Cu siguranţă, partea de cofinanţare pe acest proiect o va asigura municipalitatea”, a declarat primarul municipiului Mediaş.
Proiectul de la Mediaş a început în 1 decembrie şi se va derula până în 30 aprilie 2022, obiectivul său fiind dotarea Compartimentului Neonatologie şi a sălilor de operaţie şi naştere din Secţia Obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne

COMUNICAT DE PRESĂ

„În data de 9 decembrie în clădirea Primăriei Mediaș a avut loc lansarea proiectului „Bine ai venit pe lume!”
Este vorba de un proiect generos, izvorât din grija și profesionalismul oamenilor buni, medici și reprezentanți ai societății civile, dedicat nou născuților care sosesc la Spitalul Muncipal Mediaș, finanțat prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, Împreună putem ține România în viață., inițiat de Fundația Vodafone România.
Proiectul se va derula în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, obiectivul său fiind dotarea compartimentului neonatologie și a sălilor de operație și naștere din Secția obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne, menite a crește siguranța și îngrijirile de specialitate acordate celor mai mici pacienți, în special a prematurilor și nou-născuților cu probleme de sănătate. Totodată, corpul medical va participa la o formare de specializare circumscris tematicii urgențelor neonatale, cu focus accentuat pe reanimare neonatală.
Prematuritatea constituie una din cauzele principaleîn mortalitatea infantilă, iar statistica din România arată o tristă realitate, anume că procentul deceselor în rândul nou-născuților este mult mai mare comparativ cu restul țărilor europene. Prin dotarea adecvată a maternităților și prin programe de specializare pentru personalul medical putem să oferim șanse de supraviețuire și dezvoltare normală unui număr mai mare de copii născuți prematur.
Proiectul a reunit forțele Asociației „Prompt: Maternity&Critical Care” din Mediaș, Spitalului Municipal Mediaș și autorității publice locale, Primăria Municipiului Mediaș, care au format un parteneriat pentru a duce la îndeplinire acțiunile propuse.
Asociația Prompt: Maternity&Critical Care, condusă de dr. Edvin Vaso, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției obstetrică-ginecologie are un palmares bogat în activități în sprijinul Spitalului Municipal Mediaș, spre care a direcționat donații importante pentru dotarea cu aparatură performantă. Acest proiect prilejuiește o reîntâlnire cu mediul de afaceri și societatea civilă, care s-au implicat și continuă să ajute sectorul de sănătate.
Clasarea printre finaliștii concursului de proiecte se datorează aportului doamnei dr. Irina Muțiu, medic cu specializare în pediatrie și neonatologie, care va asigura coordonarea medicală în proiect. Dr. Irina Muțiu s-a implicat total în acest demers, petrecând zeci de ore pentru a documenta cu minuțiozitate și pasiunea caldă pe care o dăruiește micuților pacienți, fiecare aspect al aplicației, asigurând astfel succesul. Doamna doctor Muțiu  ne-a făcut cunoscut detalii importante a proiectului „Bine ai venit pe lume!” prin prezentarea ei în cadrul conferinței de presă.
Echipa de proiect o cuprinde și pe doamna conferențiar dr. Livia Maria Ognean, cadru universitar în specializarea neonatologie la Facultatea de Medicină din cadrul ULBS, șef secție neonatologie și terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu, care va susține sus numita formarea de specializare. Doamna dr. Ognean ne-a dat informații prețioase legate de situația actală a instituțiilor medicale din țară, mai special cele din județul Sibiu, colaborarea între secțiile de neonatologie, respectiv despre standardele europene, încurajând echipa să nu se oprească la acest singur proiect, pentru că este mare nevioe de inițiative similare.
Echipa se bucură și de sprijinul doamnei jurist Roxana Feldiuc, voluntar la diferite asociații din domniul sănătății. Dânsa ne-a atras atenția asupra importanței accesării fondurilor și programelor de finanțare care susțin dotarea, modernizarea și formarea peronalului în cadrul instituțiilor medicale.
Spitalul Municipal Mediaș, reprezentat la conferința de presă de către domnul manager de spital Constantin-Gheorghe Nicurici este unitatea sanitară spre care se îndreaptă viitoarele mame din nordul județului Sibiu. Media anuală a nașterilor înregistrate este de 700 de nou-născuți, din care o bună parte necesită îngrijiri speciale, datorită afecțiunilor cu care vin pe lume. Unii sunt transferați spre centrele medicale de rang superior, imediat după naștere. Echipamentele achiziționate prin proiect vor asigura o mai bună stabilizare respiratorie și condiții de siguranță sporită la transferul nou-născuților.
Primăria Municipiului Mediaș, care a găzdui evenimentului, reprezentat de către domnul primar Gheorghe Roman, este autoritatea publică locală în subordinea căreia funcționează Spitalul Municipal Mediaș, pentru care au fost depuse eforturi de a obține finanțări destinate renovării și îmbunătățirii condițiilor pentru pacienți. În declarația dată în cadrul evenimentului, Primăria Municipiului Mediaș a confirmat susținerea proiectului.
Fundația Vodafone România, reprezentată de către doamna Teodora Munteanu manager de proiect și coordonator al programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, finanțează, în cadrul acestei runde, pe lângă secția de neonatologie din Mediaș și alte cinci unități neonatale ce aparțin spitalelor județene și municipale din localitățile Botoșani, Craiova, Caransebes, Slatina și Târgu Mureș, iar suma totală primită de unitățile menționate este de 4,5 milioane de lei.
Valoarea totală al proiectului Bine ai venit pe lume! este de 280.587 Ron, din care suma de 252.430 Ron finanțată de către Fundația Vodafone România.
Pentru asigurarea cofinanțării în valoare de 28.157 Ron, Asociația Prompt: Maternity &Critical Care se îndreaptă spre comunitatea de afaceri și societatea civilă, la sprijinul căreia apelează prin campania de strângere de fonduri.
Doamna Ina Lupu, educator perinatal Lamaze și creatoare unei comunități de părinți care își doresc să crească o dată cu copiii lor, la Mediaș, a accentuat importanța mediatizării proiectului și implicarea comunității civile locale în vedera susținerii inițiativei datorită căreie mamele și copilașii lor care se nasc la Mediaș vor benificia de îngrijire medicală mai bună.
Detalii legate de această campanie găsiți pe pagina de facebook al Asociației Prompt: Maternity&Critical Care“, a transmis Asociația Prompt: Maternity&Critical Care.
    Trimite prin e-mail