luni, 22 noiembrie 2021

Publicat la 11/22/2021 04:06:00 p.m. de

Proiecte în prag de finalizare la Dumbrăveni

Mai multe investiții derulate în 2021 în oraș și în satele aparținătoare vor fi încheiate până la finalul anului


Deși a trecut prin 4 luni de blocare a lucrărilor, din cauza „sincopei apărute în vara acestui an în achitarea plăților de la bugetul de stat“, Primăria orașului Dumbrăveni e aproape de finalizarea mai multor investiții importante pentru oraș. Grădinița nr. 1 din orașul Dumbrăveni, grădinița din Șaroș pe Târnave, dispensarul din Șaroș pe Târnave, școala din satul Ernea, sunt în faze avansate de reabilitare, extindere sau modernizare și ar putea fi gata, potrivit termenelor fixate, până la finalul anului.
 
Din 2022
 
Anul viitor încep lucrările de reabilitare și modernizare la Școala Șaroș pe Târnave, dar și la unul dintre cele mai ample proiecte inițiate la Dumbăveni în ultimele decenii, cel de reabilitare și modernizare centru oraș Dumbrăveni și înființare centru de zi, reabilitare și modernizare clădire existentă, cu o valoare totală de peste 20 milioane de lei. Tot anul viitor sunt vizate lucrări de reabilitare si modernizare sediu primărie în orașul Dumbrăveni.

 
În aproape toate domeniile
 
Primarul Emil Dârloșan a detaliat lucrările de investiții pe care orașul Dumbrăveni le are în derulare sau în diverse stadii, în aproape toate domeniile
„Orașul Dumbrăveni derulează în prezent următoarele proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală ( PNDL): Reabilitare și modernizare grădinița nr. 1 în orașul Dumbrăveni - valoare totală: 1.236.857 lei – realizată până în prezent în proporție de 80%, cu termen de finalizare sfârșitul anului 2021, reabilitare și modernizare la grădinița Șaroș pe Târnave, valoare totală de 1.117.458 lei realizată în proportie de 70 % având termen de finalizare sfârșitul anului 2021, extindere și reabilitare la Dispensarul din Șaroș pe Târnave, valoare totală: 1.356.675 lei – realizat in proportie de 95%, reabilitare și modernizare la Școala Șaroș pe Târnave, în valoare totală de 1.519.158 lei având demararea lucrărilor în anul 2022 cu termen de finalizare sfârșitul anului 2022, reabilitare și modernizare școala Ernea, sat Ernea, în valoare totală de 1.109.383 lei, realizat în proporție de 90% având termen de finalizare sfârșitul anului 2021, reabilitare și modernizare sediu primărie în orașul Dumbrăveni în valoare totală de  2.086.851 lei – în acest moment suntem în faza de proiectare, iar termenul de finalizare este sfârșitul anului 2022. Menționăm că datorită sincopei apărute în vara acestui an în achitarea plăților de la bugetul de stat, lucrările menționate anterior au avut o perioadă de întrerupere de aproximativ 4 luni“, a arătat primarul Emil Dârloșan.
Pe POR și AFIR
 
Prin Programul Operațional Regional (POR), Axa Prioritară 13 sunt în derulare următoarele lucrări: reabilitare și modernizare centru oraș Dumbrăveni și înființare centru de zi, reabilitare și modernizare clădire existentă având valoare totală de 20.128.886,96 lei. În prezent se lucrează la diagnosticul arheologic pentru verificarea stratigrafică a zonei centrale pentru obținerea avizului de la M. C. I. N. în vederea demarării lucrărilor propriu-zise.
Pe AFIR se află în derulare proiectul de Dotare a Căminului Cultural din Șaroș pe Târnave în valoare de 50.000 euro, în faza de achiziție a dotărilor.

 
Tablete, laptopuri, table interactive
 
Prin programul POIM, orașul Dumbrăveni asigură dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov2, proiect în valoare de 927.288,79 lei. De asemenea, derulează proiectul de achiziție de echipamente din domeniul tehnologiei  IT mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, având o valoare totală de 2.250.723,79 lei. Achiziția cuprinde 949 de tablete, 76 de Laptop-uri și 51 de table interactive etc.
„În plus, pe Fondul de Mediu derulăm programul privind sprijinirea eficienței energetice și gestionare inteligentă a energiei iluminatului public în valoare de 426.103,95 lei, program aflat în aceste zile în derulare”, a declarat Emil Dârloșan.
 
Pentru anticipate
 
În ceea ce privește situația politică, primarul Emil Dârloșan spune că nu prea are motive de mulțumire. Deși este membru PSD, primarul nu vede cu ochi buni negocierile care se duc în aceste zile între social democrați și liberali. „Din punctul meu de vedere actualele negocieri sunt o mare mizerie mai ales în urma declarațiilor făcute de Președintele României, de Rareș Bogdan și Florin Cîțu (vezi”ciuma roșie” si „PSDEE !!”)” a spus cu năduf Emil Dârloșan.
În opțiunea primarului soluția pentru ieșirea României din criză o reprezintă un guvern de unitate națională, care să funcționeze până în primăvară când ar trebui organizate alegeri anticipate. Chiar dacă negocierile din aceste zile dintre PSD și PNL se vor finaliza cu crearea unui nou guvern, primarul nu crede că Dumbrăveniul va primi mai mulți bani pentru investiții. „Exclus așa ceva. Cu guvern PSD, procentul de finanțare a fost de partea liberalilor (vezi PNDL și rectificări)”, a menționat primarul.
 
Rămâne optimist
 
Cu toate nemulțumirile pe care le are legate de finanțarea bugetară sau de situația politică actuală, primarul Emil Dârloșan rămâne optimist că toate proiectele vor fi duse la bun sfârșit, iar Dumbrăveniul se va putea considera în curând un oraș modern, bine dezvoltat care să poată rivaliza de la egal la egal cu orașe mult mai cunoscute în România.
    Trimite prin e-mail