luni, 22 noiembrie 2021

Publicat la 11/22/2021 03:46:00 p.m. de

Au început Zilele Șaguniene în Arhiepiscopia Sibiului!

La împlinirea unui deceniu de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Arhiepiscopia Sibiului organizează începând de azi o ediție specială a Zilelor Șaguniene, ajunsă în acest an la a cincea manifestare consecutivă.


Programul din acest an se deschide cu două conferințe preoţeşti dedicate Anului comemorativ al cultului pentru cei adormiți în Domnul. La aceste conferințe sunt invitați de marcă de la Facultățile de Teologie din țară.
Împlininindu-se un deceniu de la canonizare, în cadrul manifestărilor vor fi și câteva acțiuni prin care se subliniază asumarea pe care eparhia a arătat-o față de patrimoniul șagunian precum și pentru generalizarea cultului Sfântului Ierarh. Astfel, luni, 22 noiembrie 2022, vor fi sfințite în Catedrala Mitropolitană icoanele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna pregătite special pentru marcarea unui deceniu de la canonizare, care vor fi dăruite tuturor bisericilor din eparhie.
Tot pentru a fi surprinsă generalizarea cultului Sfântului Ierarh va fi vernisată o expoziție de fotografie în curtea catedralei mitropolitane, expoziție ce cuprinde fotografii de la momentul canonizării, de la sărbătoarea din 30 noiembrie din ultimii ani, precum și fotografii de la toate bisericile care au fost așezate sub ocrotirea Sfântului Ierarh în cei 10 ani sau au primit părticele de sfinte moaște al Sfântului Andrei Şaguna.
În sfera păstrării, conservării și promovării patrimoniului șagunian se înscrie și evenimentul de joi, 25 noiembrie prin care va fi anunțată încheierea proiectului de digitizare a publicației șaguniene Telegraful Român în colaborarea cu Biblioteca Județeană ASTRA.
La programul zilelor șaguniene, ca în fiecare an, se adaugă un bogat program academic organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dintre aceste manifestări amintind o conferință teologică internațională, un colocviu al doctoranzilor, precum și o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice.
Totodată, pentru a marca activitatea editorială de peste 170 de ani, activitate inițiată de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, vor fi lansate și ultimele apariții ale Editurii „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.
Manifestările din adrul Zilelor Șaguniene se vor încheia vineri, 3 decembrie 2021.
    Trimite prin e-mail