joi, 14 octombrie 2021

Publicat la 10/14/2021 06:32:00 p.m. de

Thellmann: „Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte!“

Deputatul Christine Thellmann a contribuit prin votul său la debirocratizarea, simplificarea și digitalizarea relațiilor dintre cetățeni și instituțiile statului. “Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte!“, transmite parlamentarul medieșean.


 
DECLARAȚIE POLITICĂ
„Lege votată: instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte!
 
Am votat cu toată convingerea legea pentru debirocratizarea, simplificarea și digitalizarea relațiilor dintre cetățeni și instituțiile statului. Oricine va solicita instituțiilor statului un serviciu, nu va mai trebui să ducă dosarul cu șină cu acte și copii după avize sau alte extrase pe care să le obțină în prealabil de la alte instituții ale statului. Odată depusă o cerere, instituțiile statului vor comunica între ele și nu vor mai pune cetățenii pe drumuri inutil.
Era un proiect de lege necesar, având în vedere că în acest moment există în jur de câteva sute de prevederi legale care impuneau unui cetățean să vină cu "dosarul complet". Or, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, atât timp cât unele acte sunt și ele în posesia instituțiilor statului, iar eforturile de a digitaliza instituțiile publice au fost consistente în ultimii ani. Mai pe scurt, în prezent, statul emite documente pe care le cere din nou cetățenilor și nu cred că această stare de fapt mai poate continua în secolul XXI.


Prin legea votată ieri în Camera Deputaților am stabilit următoarele:
 
"(1) Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţei publice centrale.
(2) Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) şi ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.
 
Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Legea va fi transmisă către preşedintele României pentru a fi promulgată şi va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022“, semnează Christine THELLMANN, Deputat PNL
    Trimite prin e-mail