miercuri, 16 iunie 2021

Publicat la 6/16/2021 02:49:00 p.m. de

Sprijin pentru administrațiile locale

Modificarea Codului administrativ reprezintă o prioritate pentru Christine Thellmann. Parlamentarul medieșean a propus înființarea unei subcomisii, care să lucreze la elaborarea unui Cod simplu și clar. Acesta este menit să ducă la eficientizarea activității autorităților și instituțiilor administrației publice. Printre aspectele care au nevoie de actualizări și îmbunătățiri se numără reorganizarea administrativ teritorială, finanțarea autorităților publice locale, profesionalizarea funcției publice, intensificarea descentralizării și digitalizarea.


Deputatul PNL Christine Thellmann și-a propus să vină în sprijinul autorităților publice locale prin simplificarea și îmbunătățirea Codului administrativ. Acesta reglementează cadrul general pentru organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum și unele reguli specifice privind proprietatea publică și privată a statului și a unităților administrativ-teritoriale.
 
Primarii i-au cerut ajutorul
 
Motivul îl reprezintă dificultățile de ordin legislativ de care se lovesc în multe momente administrațiile locale. „Ca viceprimar al municipiului Mediaș, alături de colegii mei, m-am confruntat cu numeroase dificultăți de ordin legislativ în desfășurarea actului administrativ și cunosc blocajele existente în îndeplinirea unora dintre atribuțiile pe care le au autoritățile și instituțiile publice locale, cauzate de o legislație greoaie, interpretabilă sau incompletă. Ca deputat, am fost sesizată de către primarii din județul Sibiu cu privire la necesitatea modificării cu celeritate a Codului administrativ. Vă informez că în această sesiune parlamentară am avut numeroase discuții cu colegii parlamentari de la PNL și cu cei din comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului în acest sens și în cadrul ședinței de comisiei am căzut de acord asupra unei propuneri de lucru“, a declarat Thellmann.
 
Nevoie imediată
 
Concret, împreună cu parlamentarii din Comisia pentru administrație publică, deputatul medieșean a adus în discuție pornirea procedurilor specifice înființării unei subcomisii pentru modificarea Codului Administrativ. Astfel, se dorește elaborarea unui Cod simplu, suplu, clar, prin care să se eficientizeze activitatea autorităților și instituțiilor administrației publice. „Consultarea tuturor structurilor care au ca legislație aplicabilă Codul Administrativ este imperios necesară! În contextul realizării reformelor majore pe care Guvernul României și le-a propus în acest mandat, este cu atât mai urgentă modificarea legislației în sensul facilitării activității publice. Astfel, aspecte privind reorganizarea administrativ teritorială, finanțarea autorităților publice locale, profesionalizarea funcției publice, intensificarea descentralizării sau digitalizarea sunt numai câteva dintre subiectele care trebuie aduse la zi cât mai curând posibil“, a conchis deputatul medieșean.
 CHRISTINE THELLMANN | deputat PNL
 
„Vă anunț că facem, concret, primii pași în vederea soluționării problemelor sesizate de către primari și alți reprezentanți din administrația publică locală. Ne dorim să avem un dialog consistent, constructiv și să facilităm realizarea proiectelor de care comunitățile noastre au nevoie.“
    Trimite prin e-mail