miercuri, 21 aprilie 2021

Publicat la 4/21/2021 04:47:00 p.m. de

Senatorul Nicolae Neagu: România cu Guvern de coaliție al premierului liberal Cîțu, în plină pandemie SARS-CoV2, confirmă buna guvernare!

Agenția de rating „Standard &Poor’s” acordă prima calificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României din 2013 până acum. Agenția anunța de curând ratingul României pentru datoria pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la ” BB minus A-3″ și îmbunătățirea de la „negativ” la „stabil” a perspectivei ratingului acordat datoriei guvernamentale a României.


Senatorul PNL Nicolae Neagu: „Este cel mai bun semnal primit după anul 2013. Decizia „Standard&Poor’s” oferă indicii esențiale pentru parcursul României. Concret, vorbim de o recunoaștere internațională a eforturilor României de consolidare fiscal – bugetară, de confirmarea că, toate măsurile adoptate de actualul guvern sunt măsuri necesare, și vorbim de perspectiva pozitivă a potențialului de creștere economică pe termen mediu, fapt care este mai mult decât îmbucurător.
 
 
Acest calificativ ne onorează și ne responsabilizează în același timp, pentru că rămânem în continuare vigilenți și perseverenți, continuăm politica fiscal-bugetară prudentă și vom urmări îndeaproape buna implementare a măsurilor destinate relansării economice dar și cele de înlăturare a efectelor negative ale pandemiei Covid-19.
 
Decizia este argumentată de faptul că, riscurile fiscale pe termen scurt au fost reduse și guvernul Cîțu a demarat un curs de consolidare care va  asigura o datorie externă și un deficit guvernamental moderat până în 2024. Eforturile de consolidare ale guvernului au fost inițial concentrate pe secțiunea cheltuielilor bugetare, urmând ca acestea să fie extinse cu măsuri de generare a veniturilor și de diminuare a deficitului de colectare a TVA.
 
Agenția de rating menționează: „ne așteptăm ca economia României să înregistreze o creștere de 5%  în acest an și să rămână la un nivel solid în 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat și a majorării investițiilor, în special în sectorul public. Acesta din urmă va fi susținut de programul multianual de investiții în infrastructură al guvernului, conform căruia cheltuielile publice urmează să crească cu 15% în 2021. Aceasta va duce ponderea investițiilor în PIB la un maxim istoric de 5%”, conform estimarilor făcute de  Standard&Poor’s „.
 
De asemenea, pentru acest an se estimează un deficit guvernamental de 7% din PIB , urmând ca acesta să scadă până la 3% din PIB în anul 2024.
 
Planul de investiții propus de guvernul Cîțu depinde de absorbția fondurilor europene alocate României și de modul în care România prezintă proiecte eligibile și reușește să implementeze o agendă de reforme. România este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în cel mai important instrument Facilitatea de Redresare și Reziliență.
 
Prognozele economice actuale depind inclusiv de evoluția pandemiei și de succesul intern și cel global, al campaniilor de vaccinare.
 
Avem astăzi certitudinea că reformele propuse și asumate de guvernul Cîțu denotă responsabilitate, demnitate și leadership-politic și duse la bun sfârșit vor asigura crearea unui cadru fiscal robust și vor îmbunătăți constant ratingul suveran al României.
 
Ratingul de țară anunțat de agenția de rating „Standard&Poor’s”, confirmă buna guvernare a guvernului de coaliție condus de premierul Florin Cîțu!”
    Trimite prin e-mail