miercuri, 21 aprilie 2021

Publicat la 4/21/2021 04:30:00 p.m. de

Brateiu: Părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al satului natal

În urma unui proiect inițiat de primarul Elena Marian, părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al satului natal.
 
 Distincţia a fost atribuită în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local Brateiu

Părintele Doru Gheaja a primit titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu, titrează agenția de presă Basilica a Bisericii Ortodoxe Române. Distincţia i-a fost atribuită în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local Brateiu, pentru întreaga activitate profesională şi culturală, precum și pentru promovarea locurilor natale. Doru Gheaja este numit „Părintele cântecelor patriotice din România“, fiind un mare iubitor și promotor de muzică bisericească şi folclor.
 
Locul natal
 
În ședința din 31 martie, Consiliul Local Brateiu a aprobat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Elena Marian privind acordarea titlului de cetățean de onoare preotului Doru Gheaja.
„«Mă întristează faptul că sunt oameni necăjiți, nevoiași, iar eu sunt neputincios, nu-i pot ajuta. Dacă mi-ar sta în putință, le-aș lua povara și aș pune în loc bucurie și speranță». Sunt cuvintele celui care ne face onoarea de a fi fiu al satului Buzd. «Apreciez la oameni cinstea, onoarea și credința», mai spune părintele Doru Romul Gheaja. A purtat cântecele sale peste tot în țară și peste hotare, dar a revenit acasă, la Buzd, ori de câte ori l-a purtat dorul spre meleagurile natale. Îl rugăm să primească și modestul nostru semn de prețuire, acela de cetățean de onoare al satului natal, Buzd“, a precizat Elena Marian.
Moment istoric
 
La ceremonia de acordare a titlului au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, în condițiile în care părintele Doru Gheaja locuiește de aproximativ 45 de ani în județul Alba, secretarul de stat Cristian Roman, senatorul Dorin Bumb, chestor al Senatului, senatorul Alexandru Pereș precum și alte oficialităţi, în prezenţa cărora părintele i-a salutat pe dragii săi buzdeni, a mulţumit pentru distincţie şi le-a vorbit despre episoade din copilăria sa, petrecută în locurile natale. Alături de grupul „Lumină Lină”, condus de părintele Cătălin Dumitrean, el a interpretat cântări patriotice şi religioase care l-au consacrat. La rândul său, Cătălin Dumitrean le-a spus celor prezenți că asistă la un moment istoric. „Este un moment de vis și un moment binemeritat! Istoria se scrie atâta vreme cât suntem contemporani cu ea“, a adăugat Dumitrean.
 
Din tată în fiu
 
Părintele Doru Gheaja s-a născut în 19 iulie 1941, în Buzd. Fiind fiu de preot, a urmat misiunea tatălui său, îndeplinindu-i acestuia o mare dorinţă. A ales preoţia, fiind hirotonisit în anul 1968, dar a rămas aproape de muzica religioasă, pricesne și colinde, dar și de folclor.
 
Singurul preot de la Cenaclul „Flacăra”
 
În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu, care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. De altfel, este singurul preot care a cântat vreodată la acest cenaclu.Nici atunci, în vremuri austere bisericii, nu s-a lăsat de haina preoțească“, a amintit Elena Marian. Ajutat de Păunescu, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Anul acesta, clericul împlineşte 80 de ani.
 

    Trimite prin e-mail