miercuri, 21 aprilie 2021

Publicat la 4/21/2021 03:04:00 p.m. de

Buget centrat pe investiții, la Axente Sever

Axente Sever dispune, în acest an, de un buget care se ridică la aproape 6,3 milioane de lei.


Consiliul Local Axente Sever a adoptat marţi, 20 aprilie, în şedinţă extraordinară, bugetul pentru anul 2021. Ședința s-a desfășurat în sala mare a Primăriei și s-a bucurat, la fel ca-n ultimii ani, de prezența președintelui Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean.
 
Infrastructură
 
Bugetul comunei Axente Sever pentru anul 2021 este de aproape 6.300.000 lei și este structurat astfel încât mare parte din sumă este direcționată spre investiții, în special pentru infrastructură. „577.000 lei sunt bani care au fost alocați de către Consiliul Județean Sibiu, iar pentru acoperirea investiţiilor planificate se vor utiliza şi fonduri care provin din excedentul bugetar al anilor precedenţi“, transmite Primăria Axente Sever.
 
Ordine publică și Învățământ
 
Pentru capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, (echipamente şi dotări pentru SVSU Axente Sever şi pentru asigurarea serviciului de pază în comună) au fost alocați 325.000 lei, iar 551.000 lei sunt alocaţi pentru capitolul „Învăţământ” (în aceste cheltuieli sunt prevăzute cele necesare pentru renovarea exterioară a grădiniţei din localitatea Agârbiciu şi amenajarea locurilor de joacă).
 
„Cultură, recreere și religie”
 
În ceea ce privește capitolul „Cultură, recreere și religie”, au fost alocaţi 822.000 lei, pentru amenajarea unei parcări la capela mortuară din localitatea Axente Sever, amenajarea a două locuri de joacă (în Axente Sever şi Agârbiciu), reabilitarea şi modernizarea terenului de sport din Agârbiciu şi realizarea unor reparaţii exterioare la Căminul Cultural din localitatea Şoala. De asemenea, 20.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea picturii de la biserica ortodoxă din localitatea Axente Sever.
 
Asistență socială
 
829.000 lei sunt alocați pentru cheltuielile de la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială”, iar 891.000 lei pentru capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” (în acestă sumă sunt incluse cheltuielile pentru realizarea de branşamente de apă şi achiziţionarea unei freze pentru întreţinerea spaţiilor verzi din comună).
 
Mediu
 
Pentru capitolul „Protecţia mediului” au fost alocaţi 396.000 lei, care reprezintă în principal cheltuielile pentru serviciul de salubritate. 80.000 lei au fost alocaţi pentru capitolul „Agricultură, silvicultură şi piscicultură”, reprezentând cheltuielile de administrare ale fondului forestier al comunei Axente Sever.

 
Străzi de modernizat
 
Aproape 1.260.000 lei au fost alocaţi pentru capitolul „Transporturi”, pentru modernizarea străzilor din Axente Sever şi Agârbiciu, urmând să fie realizate şi trotuarele şi rigolele, în completarea celor 17 străzi care vor fi modernizate cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii
„Bugetul comunei Axente Sever pentru anul 2021 este axat pe investiţii. Ca în fiecare an, investiţiile sunt prioritatea noastră principală. Este un buget echilibrat, care a fost structurat în funcţie de cele mai importante investiţii care vor fi realizate în comună. Avem investiţii care se vor derula cu fonduri externe, în ceea ce priveşte străzile din comună şi finalizarea reţelei de apă-canal, însă avem în plan şi investiţii importante, care se vor realiza cu fonduri de la bugetul local”, a declarat Marius Grecu, edilul șef al comunei Axente Sever.
Eforturi apreciate
 
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a subliniat la finalul ședinței faptul că se vede progresul pe care îl înregistrează Axente Sever de la an la an şi că este meritul primarului, al administraţiei publice locale, dar şi al oamenilor gospodari din comună, pentru că ştiu cum să lucreze împreună. „Comuna Axente Sever poate fi un reper în judeţ, pe care eu o dau ca exemplu de bune practici în administraţie, deoarece aici se vede că lucrurile se mişcă în direcţia bună”, a punctat Daniela Cîmpean.
Daniela Câmpean l președintele CJ Sibiu
 
„Felicitări domnului primar pentru că reușește să identifice întotdeauna soluții la probleme și felicitări consilierilor locali care au înțeles că, făcând echipă cu primarul, vor consolida poziția de exemplu de bună practică în administrația publică pe care Axente Sever o are. Și vreau să-i mai felicit pentru un lucru: pentru că sunt prietenoși cu mediul și au învățat să comunice online și au redus consumul de hârtie. Încă un motiv pentru care putem spune că Axente Sever este o comună cu adevărat europeană.“

    Trimite prin e-mail