vineri, 12 martie 2021

Publicat la 3/12/2021 10:28:00 a.m. de

Două focare noi de Pestă Porcină Africană în apropiere de Mediaș

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a anunțat două noi focare de Pestă Porcină Africană în zona Mediaș. Un focar se află într-o exploatație din comuna Alma (în urma morții a 2 porci), iar al doilea focar a fost identificat în Fondul de Vânătoare nr. 30 localitatea Moșna (în urma găsirii unui porc mistreț mort).
 
Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a adoptate două decizii:
 
Pentru focarul identificat în localitatea Alma s-au stabilit următoarele:
 
Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Alma, Giacăș și Șmig .
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 33 Dumbrăveni, F.V.32 Dârlos și F.V.31 Ațel.
Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Curciu, Păucea, Dârlos, Valea Lungă, Brateiu, Buzd, Ațel, Dupuș, Biertan, Valchid, Saroș pe Târnave, Ernea, Dumbrăveni și Hoghilag – toate în județul Sibiu și localitățile: Sântioana, Cund, Gogan, Idiciu și Băgaciu – din jud. Mureș.
Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 35 Biertan – din jud. Sibiu și V.60 Viișoara, F.V. 61 Bahnea și F.V. 62 Gănești.
În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăia un porc, acesta fiind ucis. Animalul ucis și animalele moarte, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, nu au fost evaluate și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire, din cauza faptului că proprietarul nu avea înregistrate animalele.
 
Pentru focarul identificat în Fondul de Vânătoare din localitatea Moșna s-au stabilit următoarele:
 
Localitățile aflate în zona infectată sunt: Mediaș, Buzd, Richiș, Nemșa, Moșna, Ighișu Nou, Alma Vii, Motiș, Târnava și Colonia Târnava din  Sibiu  .
Localitățile aflate în zona tampon sunt: Valea Lungă, Dârlos, Brateiu, Ațel, Dupuș, Biertan, Pelișor, Zlagna, Metiș, Răvășel, Moardăș, Mihăileni, Petiș, Șoala, Valea Viilor, Axente Sever, Copșa Mică și Târnăvioara – din județul SIBIU .
Fondurile de vânătoare aflate în zona infectata sunt: F.V30 Moșna, F.V.29 Valea Viilor și F.V. 31 Ațel– din jud. Sibiu.
Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon F.V. 28 Bazna, F.V. 32 Dârlos, F.V.35 Biertan, F.V.37 Pelișor, F.V.38 Alțâna Si F.V. 26 Șeica Mare – din jud. Sibiu.
 
Măsurile de control ale bolii sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată determinată; aceste măsuri de control rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni și include mai multe dispoziții, între care:
– Examinarea porcilor sălbatici împușcați de vânători sau găsiți morți prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă
– Eliminarea porcilor sălbatici găsiți morți sau împușcați, prin  neutralizare sub control oficial
– Ancheta epidemiologică efectuata asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împușcat.
    Trimite prin e-mail