vineri, 12 februarie 2021

Publicat la 2/12/2021 08:48:00 a.m. de

Pesta porcina se extinde

 Un al șaptelea focar de pestă porcină africană a fost descoperit și ulterior distrus de către autorități, la Micăsasa, la începutul acestei săptămâni. Nu mai puțin de 27 de porci din gospodăriile localnicilor au fost uciși după ce Consiliul Local de Combatere al Bolilor Sibiu a identificat periculosul focar. Membrii comitelului menționat au decis monitorizarea și instituirea zonelor de protecție în Micăsasa și Țapu, precum și în fondurile de vânătoare F.V. 28 Bazna și F.V. 27 Șeica Mică, se precizează într-o comunicare a Prefecturii Sibiu.

 
Zonă de supraveghere
 
În zona de supraveghere au intrat localitățile învecinate, respectiv Șoroștin, Șeica Mică, Șeica Mare, Agârbiciu, Axente Sever, Copșa Mică, Cesler și Văleni plus alte opt localități din județul Alba. De supraveghere nu vor scăpa nici fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei, F.V.27 Șeica Mică, F.V.26 Șeica Mare, F.V.29 Valea Viilor – din jud. Sibiu și F.V.28 Jidvei, F.V.31 Valea Lunga și F.V.30 Cergău – din jud. Alba.
Animale sacrificate
Precedentul focar de pestă porcină africană fusese identificat pe data de 3 februarie la Gura Râului. La final de ianuarie, administrațiile locale din Șura Mică și Șeica Mare au semnalat și ele cazuri de pestă porcină. Pentru cele 28 de animalele ucise atunci, în cadrul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului, s-au întocmit dosare de despăgubire. Tot la final de luna ianuarie, localitatea Avrig s-a confruntat cu un număr semnificativ de cazuri de pestă.
 
Măsuri de protecție

 
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor transmite că porcii mistreți și contactul lor cu cei domestici sunt principala cauză a focarelor de pestă porcină africană. Vânătorii, pădurarii, lucrătorii silvici sau cei care trec prin păduri populate de mistreți pot transmite neintenționat virusul. Așadar, înainte de a intra în adăpostul porcilor din gospodării, schimbați-vă hainele și încălțămintea purtate în pădure.
Nu uitați să anunțați imediat medical veterinat dacă animalul dumneavoastră nu mănâncă sau bea multă apă, tremură și stă mai mult culcat.
Ca măsuri de prevenție, separați adăpostul animalelor de curtea familială, schimbați-vă hainele și papucii când ieșiți din curtea animalelor și nu permiteți accesul străinilor. 
Primele focare de pestă din acest an au fost semnalate la Săliște și Vale unde patru porci au fost descoperiți infestați iar ulterior sacrificați.
    Trimite prin e-mail