joi, 10 decembrie 2020

Publicat la 12/10/2020 02:41:00 p.m. de

ULBS a început, în sfârșit, testările

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu face teste pentru COVID-19, folosind un laborator care a fost cumpărat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) şi care a stat nefolosit luni de zile.



Din donația Hasso Plattner
 
Laboratorul cu aparatul PCR a stat închis câteva luni, în curtea Facultăţii de Medicină, din cauză că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a refuzat să încheie o colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Aparatul PCR din cadrul laboratorului de biologie moleculară al ULBS, în care se vor realiza teste pentru depistarea Covid-19 a devenit funcțional în urmă cu o săptămână. „Pe 3 decembrie am semnat protocolul cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, iar începând de vineri, 4 decembrie, laboratorul efectuează teste PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Laboratorul ULBS are nivelul de securitate BSL3 și a fost achiziționat din fondurile donației Hasso Plattner, valoarea totală a investiției depășind 1,2 milioane de lei.
 
Maxim 96 de teste pe zi
 
Situația a fost deblocată după instalarea la conducerea DSP a colonelului Daniel Chelcea. „L-am încheiat (protocolul cu ULBS n.r.). De astăzi (n.r. – vineri 4 decembrie), laboratorul poate să facă 30 de teste, maximum de teste va fi de 96 în momentul în care va fi operaţionalizat în întregime”, a explicat colonelul Daniel Chelcea, pentru AGERPRES.
În luna aprilie, Universitatea „Lucian Blaga” anunţa, printr-un comunicat de presă, că investeşte un sfert de milion de euro pentru proiecte de prevenire şi diagnosticare a COVID-19, bani din care s-a cumpărat şi acest aparat de testare. De atunci, universitatea a dotat acest laborator şi a obţinut toate avizele necesare.
 
Costuri acoperite
 
Potrivit protocolului semnat săptămâna trecută, universitatea va acoperi costurile de funcționare și întreținere a laboratorului și salariile personalului angajat, iar DSP va deconta costurile reactivilor necesari efectuării testelor. „Colega noastră dr. Ioana Boeraș este cea care va conduce laboratorul, ea contribuind, de altfel, în primăvară, la punerea la punct a laboratorului similar din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu“, a adăugat rectorul Sorin Radu.
 
Prelucrate în laborator
 
În cadrul laboratorului vor lucra cinci biologi și un medic de laborator, cel care va valida rezultatele. Testele care vor fi prelucrate în laboratorul ULBS vor fi prelevate de DSP.  „Mulțumim domnului director Col. Dr. Daniel Chelcea pentru disponibilitatea și celeritatea cu care a răspuns solicitării noastre de a pune funcțiune laboratorul. Inițial, ULBS a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, însă, din motive independente de voința noastră, el nu a fost pus în aplicare”, a mai spus rectorul ULBS.
Laboratorul ULBS a fost achiziționat pentru a deveni o platformă de dezvoltare de proiecte de cercetare în biologie moleculară cu aplicații în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

Minim 6 ore/test

Activitatea laboratorului are două componente relevante pentru comunitate în această perioadă de pandemie:

1. Testarea COVID prin tehnica PCR,
2. Cercetare – Evaluarea potențialului de infecție cu SRAS-CoV-2 prin intermediul apei.

Capacitatea maximă de testare a laboratorului este de 90 teste pe zi, timpul necesar unui ciclu de analiză este de minim 6 ore, pentru teste este nevoie de minim două persoane care să lucreze simultan.

    Trimite prin e-mail