miercuri, 11 noiembrie 2020

Publicat la 11/11/2020 05:25:00 p.m. de

Niciun pat liber, la Spitalul Județean, pentru pacienții COVID-19

Numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la Sibiu ridică, de la o săptămâna la alta, noi probleme în privința spațiilor de tratare, dar și de așteptare și triaj la Spitalul Județean Sibiu, principala unitate medicală din județ la care populația apelează pentru testare, tratament și situații de urgență.


Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-CoV-2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID. În prezent, majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a  putea acoperi și alte patologii. 

Criză la Județean

Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID-19 cu 52 paturi, 22 dintre ele vor deveni paturi de terapie intensivă, îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen, care a fost achiziționată de spital și urmează să fie montată în cursul acestei săptămâni. Totalul paturilor destinate pacienților COVID în Spitalul Județean este în prezent de 177, fără să existe, din păcate, paturi libere. Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți. Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul. Nu aș vrea să neglijăm deloc importanța măsurilor de prevenire a infectărilor, inclusiv în interiorul spitalelor și centrelor rezidențiale. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, declară Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Noi spații de așteptare și triaj

Mai multe societăți comerciale s-au alăturat eforturilor Consiliului Județean pentru asigurarea condițiilor pentru desfășurarea triajului și a consultațiilor, atât pentru pacienții cu suspiciune de infectare, cât și pentru cei diagnosticați pozitiv cu SARS-Cov-2. În acest sens, o parte a corturilor de triaj au fost înlocuite cu containere modulare încălzite, donate de mai multe firme din Sibiu, pentru a fi utilizate pe perioada pandemiei.

Donațiile constau în: două containere cuplate încălzite în suprafață totală de 24 mp oferite de SC Modular Plus SRL; trei containere puse la dispoziția spitalului de către CBS Eastern Europe: două containere cuplate care asigură 30 mp de spațiu încălzit și ventilat și un container de 15 mp care oferă aceleași condiții; un container pus la dispoziția Serviciului de Anatomie Patologică de către CON-A pentru gestionarea cazurilor pacienților decedați. Containerul îndeplinește condițiile de securitate epidemiologică.

„În fața unei crize de genul Covid-19, suntem toți egali. Atunci când vrei și poți, diferența se face prin angajament, empatie și ajutor. CBS Eastern Europe a pus la dispoziția Spitalului Județean Sibiu trei containere încălzite pentru a ușura munca pe care o depun cadrele medicale, dar și pentru pacienții care sunt nevoiți să aștepte pentru consultații”, au declarat reprezentații CBS Europe.

Containerele au fost deja instalate în spațiile disponibile din fața și spatele Unității de Primiri Urgențe, unde au fost amplasate câte două containere cuplate (de 24, respectiv 30 mp), respectiv în fața pavilionului Boli Infecțioase unde a fost amplasat un container (15 mp).

DANIELA CÎMPEAN | președinte CJ Sibiu

„Mulțumim firmelor care ne sprijină în aceste momente în care fiecare zi contează, în care nu mai putem aștepta derularea unor achiziții publice. Vreau să mulțumesc și personalului administrativ al spitalului care știu că lucrează ore lungi în frig pentru montarea rapidă a acestor structuri. Mulțumesc fiecărui om care găsește resurse pentru a fi constructiv și a ajuta din postura în care se află.”

    Trimite prin e-mail