joi, 24 septembrie 2020

Publicat la 9/24/2020 08:31:00 a.m. de

La Șeica Mare, experiența își spune cuvântul

Comuna Șeica Mare va avea iluminat public modern, datorită unui proiect cu finanțare nerambursabilă. Iar acesta este doar cel mai recent proiect al administrației conduse de liberalul Nicolae Șușa, fiindcă bilanțul investițiilor din întreaga legislatură este cu mult mai mare.

Proiectul depus acum câteva săptămâni de Primăria Șeica Mare pe Fondul de Mediu, în valoare de 999.921 lei, a obținut 97,43 puncte, respectiv cel mai mare punctaj pe țară la capitolul iluminat public.

Investiția vizează toate satele comunei. „Proiectul nu mai poate fi considerat doar eligibil, ci poate fi considerat din acest moment câștigat! În comuna Șeica Mare, în toate satele aparținătoare, vom avea iluminat public modern (780 de lămpi LED vor fi amplasate pe fiecare stâlp și gestionate printr-un sistem informatic inteligent), la cele mai noi standarde, datorită muncii în echipă și implicării tuturor! Acest proiect a reprezentat o provocare și succesul obținut ne dă curaj să ne continuăm proiectele și în alte domenii, pentru că împreună reușim să facem lucruri frumoase și de viitor!“, spune primarul Nicolae Șușa.

Infrastructură

În ultimii ani, cu fonduri din bugetul local, s-a reușit asfaltarea a 31 de străzi din comună, respectiv: 18 străzi în satul Șeica Mare, reprezentând 85 la sută din totalul străzilor, toate cele 9 străzi din Calvaser și asfaltare parțială în satele Buia, Ștenea și Boarta. Tot prin fonduri proprii, străzile rămase neasfaltate în comună au fost pietruite, peste 20 km de drumuri agricole extravilane au fost reabilitate, au fost reabilitate puntea Calvaser și cea de la stația de asfalt și au fost forate patru puțuri la mare adâncime, încă un puț fiind finanțat prin cooperarea cu Asociația Acigne-Șeica Mare. A fost amenajată canalizarea pluvială în zona Primăriei și în zona haltei CFR. Cu sprijin guvernamental a fost construit un pod peste Părăul Popii și unul peste părăul Calva Buia.

Mediu

Înființarea de parcuri și zone verzi în satele Șeica Mare și Boarta, cu finanțare din Fondul de Mediu, este o altă realizare importantă pentru comunitate. Tot la capitolul Mediu, a fost implementat cu bani de la bugetul local proiectul de conservare a pădurilor comunale - stoparea tăierilor din pădurea comunei Șeica Mare și introducerea suprafeței de 900 de hectare la subvenționare de către APIA.

Educație și cultură

Nu mai puțin de 20 de proiecte în beneficiul tinerei generații au fost duse la bun sfârșit: construirea, modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale Șeica Mare cu finanțare de la Banca Mondială, construirea unei grădinițe la Șeica Mare și construirea și dotarea grădiniței din Boarta cu fonduri guvernamentale, reabilitarea acoperișului Școlii Primare din Buia și dotarea acesteia cu o centrală termică, tot pe bani de la Guvern, apoi din bugetul local reabilitarea fațadei Școlii nr. 2 din Calvaser și dotarea tuturor școlilor și grădinițelor cu băi interioare (inclusiv apă caldă). Prin intermediul Ministerului Educației Naționale, cabinetul de informatică al școlii a fost dotat cu computere. Din bugetul local, dar și cu bani europeni nerambursabil, a fost susținut financiar de la înființare și până în prezent Ansamblul „Florile Visei“, pentru care s-au achiziționat și costume populare și un sistem audio, iar în colaborare cu părinții tinerilor artiști a fost amenajată și dotată o sală modernă de repetiții. 

La fel de importantă pentru buna creștere a copiilor a fost susținerea Proiectului Centenar, realizat împreună cu profesorii și elevii de la Școal Gimnazială Șeica Mare, în cadrul căruia s-a derulat o festivitate dedicată Marii Uniri și o excursie la Alba Iulia și în Munții Apuseni, leagănul românismului transilvănean.

Totodată, a fost susținută activitatea religioasă, prin alocări financiare de care au beneficiat parohiile din comună.

La Buia a fost înființat un centru pentru vârstnici, cu fonduri europene, tot cu bani europeni a fost reabilitat, modernizat și dotat căminul cultural Șeica Mare cu mobilier și centrală termică, iar la Ștenea a fost construit și dotat un cămin cultural, cu fonduri guvernamentale, în timp ce modernizarea, reabilitarea și dotarea căminului cultural Buia s-a reușit prin forțe proprii. Căminul cultural din Șeica Mare a fost dotat cu o cameră frigorifică, mobilier (mese și scaune) și veselă.

În sprijinul sportului local, a fost construită o bază sportivă și este permanent susținută financiar echipa de fotbal Spicul Șeica Mare, s-a construit un teren cu gazon sintetic, iar, în același timp, Primăria și Consiliul Local se preocupă de susținerea financiară a sportivilor cu performanțe deosebite - membri ai Lotului Național de Box și membri ai Lotului Național de Fotbal, în acest sens fiind alocate sume generoase din bugetul local.

Susținerea relațiilor de înfrățire cu localitățile Acigne - Franța și Chard - Marea Britanie a rămas o prioritate pentru comuna Șeica Mare, iar roadele acestei înfrățiri se văd.

Proiecte în derulare

Potrivit primarului Nicolae Șușa, este în curs de derulare cu fonduri de la bugetul local achiziția a 246 de tablete pentru copii și a unui număr de aproximativ 40 de laptopuri pentru cadrele didactice. De asemenea, cu fonduri guvernamentale se lucrează la construirea și dotarea unui centru medical (dispensar) cu cabinete medicale pentru medicii de familie, cu un cabinet de kinetoterapie, unul de stomatologie și un ecograf performant. Pe străzile asfaltate din satele Șeica Mare și Calvaser vor fi realizate șanțuri și trotuare, tot prin fonduri guvernamentale, iar prin fonduri europene este în derulare reabilitarea căminului cultural de la Boarta, racordarea gospodăriilor din Buia și Ștenea la rețeaua de apă potabilă administrată de compania Apa Târnavei Mari SA Mediaș, înființarea unui infochioșc turistic, precum și achiziționarea unui utilaj mobil pentru dezinsecție și dezinfecție necesar fermierilor, crescătorilor de animale pentru combaterea eventualelor focare de infecție (gripă porcină, pestă porcină, gripă aviară, căpușe etc.).

La această oră, sunt selectate la finanțare două proiecte importante care se vor reaaliza prin Compania Națională de Investiții: unul vizează asfaltarea tuturor străzilor rămase neasfaltate din comună, iar celălalt, asfaltarea drumului comunal DC 5 Șeica Mare - Petiș, în lungime de 12 km.

Poate cel mai îndrăzneț proiect aflat în derulare la Șeica Mare are în vedere înființarea unei zone industriale în zona Grădina Împărătească, iar în acest sens administrația locală a prevăzut fonduri bugetare pentru introducerea utilităților (apă, energie electrică). Un alt proiect cu bătaie lungă se referă la realizarea operațiunilor de înregistrare sistematică în registrul cadastral a terenurilor agricole în comuna Șeica Mare, finanțată prin OCPI și fonduri guvernamentale.

Pe de altă parte, se dorește achiziționarea imobilului școală (SAHL - Valea Mare) cu fonduri proprii, construirea unei capele mortuare în Șeica MAre și dotarea cu panouri solare a unui număr de 5 gospodării din extravilanul localităților (stâne), prin Fondul de Mediu.

Proiecte viitoare

Planurile lui Nicolae Șușa nu se opresc aici. În viitorul mandat, urmează să fie racordate la rețeaua de canalizare localitățile care în prezent încă nu beneficiază de acest serviciu, se va construi un cămin cultural la Șeica Mare lângă baza sportivă, sediul Primăriei va fi mutat în fosta școală a sașilor, iar terenul cu gazon sintetic va fi mutat lângă baza sportivă și va fi amenajată o frumoasă piață centrală. De asemenea, Șușa își dorește dotarea sălilor de clasă cu table inteligente și multifuncționale, realizarea și amenajarea de terenuri cu gazon sintetic și locuri de joacă în satele aparținătoare, modernizarea drumurilor agricole, înființarea unei grădinițe cu program prelungit, achiziționarea unei mașini autospeciale de pompieri, introducerea gazului metan în Ștenea, Buia și Petiș, precum și construirea unei săli de sport în localitatea Șeica Mare.

„Îi pasă de cei care l-au învestit cu încrederea lor“

Primarul Nicolae Șușa se bucură de încredea și sprijinul președintelui Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. „În Șeica Mare, primarul liberal Nicolae Șușa a înțeles că din fonduri din bugetul local poate să facă ceva, dar nu suficient pentru nevoile reale ale comunei. Și ca un veritabil ales local, căruia îi pasă de cei care l-au învestit cu încrederea lor, a identificat surse de finanțare pentru nenumăratele proiecte pe care le-a realizat: Banca Mondială pentru construire, modernizare și dotare școală; fonduri guvernamentale pentru construirea a două grădinițe și două poduri; fonduri europene pentru asfaltarea a 31 de străzi; Fondul de Mediu pentru înființare de parcuri și zone verzi. Și exemplele continuă până la un număr de 30 proiecte“, a spus Cîmpean.

NICOLAE ȘUȘA | primar Șeica Mare

„Aceste proiecte au implicat timp, muncă, perseverență și dedicare din partea echipelor formate să le ducă la bun sfârșit. Mai sunt câteva de finalizat în această perioadă, proiecte aflate în lucru, obiective de o mare importanță pentru locuitorii comunei Șeica Mare, dar suntem convinși că, având sprijinul comunității, vom ajunge să ne bucurăm împreună de cele realizate. Cât despre cele de viitor, ne dorim să le punem în practică, cât mai curând posibil, pentru că sunt necesare, avem oameni competenți să le implementeze și există locuitori care doresc realizarea lor. În rest, să fim sănătoși și să avem putere de muncă!“

    Trimite prin e-mail