marți, 12 mai 2020

Publicat la 5/12/2020 10:14:00 a.m. de

Vânt puternic și praf saharian, până diseară


Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat o  AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru aproape toată țara. În intervalul 12 mai, ora 09:00 - 12 mai, ora 23:00, au loc intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică în Transilvania, Oltenia, vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București)


În intervalul menționat, în Transilvania și Oltenia, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h.

Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

Între orele 11 și 20, cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei se vor afla în COD PORTOCALIU de vânt puternic, cu viteze la rafală în general, cuprinse între 80 și 100 km/h și vijelii.

Praf saharian

Începând de ieri seară, deasupra României a intrat, dinspre nordul Africii, o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, din fericire într-o concentrație destul de redusă.
Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, în centru, vest și nord-vest, iar, îndeosebi în prima parte a zilei de marți (12 mai), în zonele de deal și de munte precum și în centrul și nord-estul teritoriului.

    Trimite prin e-mail