marți, 12 mai 2020

Publicat la 5/12/2020 10:41:00 a.m. de Redacţie

Sibiul, prioritate pentru guvernul PNL!

În primele 7 luni de guvernare PNL, cu toate provocările cauzate de pandemia cu coronavirus, proiectele așteptate de sibieni au fost deblocate și au primit tot sprijinul de la Guvernul PNL, afirmă vicepremierul Raluca Turcan.

51,28 milioane de lei este suma alocată de Guvernul PNL, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), investițiilor din mediul rural din județul Sibiu, de la începutul acestui an.
Prin Programul Operațional Regional, numai în primele trei luni ale anului au intrat aproape două milioane de lei. Banii au fost destinați Spitalului Clinic Județean, Spitalului de Pneumoftiziologie, dar și primăriilor Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie și Brateiu. “Accelerarea proiectelor de infrastructură este una dintre prioritățile asumate de Guvernul PNL. Lucrările publice trebuie să continue să se implementeză, iar comunitățile trebuie să continue să se dezvolte și în acestă grea perioadă. Îndeplinirea obligațiilor și susținerea economiei reprezintă o provocare căreia îi facem față cu profesionalism” a declarat Raluca Turcan, viceprim-ministrul României și lider al liberalilor sibieni.
În plus, proiecte de milioane de euro, blocate de PSD, au fost deblocate de Guvernul PNL.
Este vorba despre deblocarea proiectelor de apă-canal, construcția de noi locuințe ANL, deblocarea variantei ocolitoare a Mediașului și deblocarea traficului de pe DN 7 Tălmaciu, reabilitarea Palatului de Justiție, reabilitarea Bazinului Olimpia, sprijinirea Universității Lucian Blaga sau construcția pietonalei și a pistei de bicicliști de-a lungul râului Cibin.
Proiecte deblocate și finanțate de guvernul PNL pentru anul 2020:
1. Locuințe pentru tineri în Mediaș
Soluționarea problemelor de spațiu locativ pentru tineri este un obiectiv al Programului de guvernare al PNL.  Guvernul PNL a alocat 32,5 milioane de lei pentru construirea a 88 de locuințe noi pentru tinerii cu vârsta până în 35 de ani din Mediaș. (finanțare: MDRAP prin ANL – 27,995 mil + UAT Mediaș – 4,554 mil).
2.   Varianta ocolitoare a Mediașului – în valoare de 124,3 mil lei, este unul dintre proiectele importante pentru județul Sibiu, deblocat de Guvernul PNL.
3. Proiecte în municipiul Sibiu finanțate din bugetul de stat:
– reabilitarea Palatului de Justiție (27 mil lei);
– reabilitarea bazinului Olimpia (500 000 lei), a Palatului Copiilor și a Clubului Șoimii (1,2 mil lei ambele).
4. Proiectul de apă-canal pe fonduri europene pentru Sibiu și Mediaș în valoare eligibilă de 116.45 mil euro.
5. Proiecte în municipiul Sibiu finanțate din fonduri europene:
– proiectul de traseu pietonal și pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin, finanțat pe axa de proiecte destinate dezvoltării urbane, în valoare de 56,4 mil lei.
– 33,3 mil. lei se vor aloca pentru îmbunătățirea infrastructurii în Educație, către Universitatea Lucian Blaga, pentru lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, în valoare de 17,3 mil lei și a Facultății de Litere și Arte în valoare de 15,9 mil lei.
6. Proiecte pentru alte localități din județ finanțate de la bugetul de stat:
– Construcția subtraversei pietonale pe DN 7 Tălmaciu, necesară pentru a fluidiza traficul din zonă, în valoare de 600.000 lei.
7. Proiecte pentru alte localități din județ finanțate din fonduri europene:
Guvernul Orban susține și demersurile de regenerare urbană în orașele mici și mijlocii, pe această axă fiind deblocate proiecte din localitățile Mediaș, Copșa Mică, Avrig, Săliște. Tot la Săliște este deblocat proiectul de creare a infrastructurii recreative și edilitare, iar la Dumbrăveni vor fi finanțate, din fonduri europene, lucrările de reabilitare și modernizare a centrului orașului, înființarea unui centru de zi, precum și reabilitarea și modernizarea clădirii existente.
o 22 mil. lei pentru Săliște;
o 10,8 mil lei pentru Copșa Mică;
o 21,6 mil lei pentru Avrig ;
o 22,7 mil lei pentru Dumbrăveni.
Până la începutul lunii mai au fost realizate plăți în valoare de aproximativ 410.000 lei pentru proiectele finanțate pe fonduri europene.
Lotul 1 al Secțiunii Sibiu-Boița din autostrada Sibiu – Pitești (km 0+000- km 13+170)
Guvernul României acordă un interes special măsurilor cu impact economic, așa cum este și deblocarea marilor proiecte de investiții. Autostrada Sibiu-Pitești, vitală pentru economia țării și promisă românilor, este unul dintre obiectivele pentru care Executivul a depus toate eforturile și la care, de  acum, se lucrează. Constructorul desfășoară deja în teren lucrări în ritm intens, se realizează excavații și alte tipuri de intervenții în zona Parcului Industrial Șelimbăr. Durata contractului de executie este de 168 de luni, din care 12 luni a fost perioada de proiectare, 36 de luni reprezintă durata de execuție, iar 120 de luni este garanția lucrării. Valoarea contractului este de 612.647.863,28 lei fără TVA.
Sprijin în lupta cu noul coronavirus
În contextul pandemiei cu noul coronavirus, Guvernul PNL prin Ministerul Sănătății a direcționat spre Spitalul Clinic Județean, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul de Pediatrie aproximativ două milioane de lei. Banii s-au folosit pentru programele de monitorizare, tratament și îngrijirea pacienților critici și pentru achiziționarea unui aparat Testare Automat Real Time PCR.
În plus, Guvernul României a colaborat și cu Crucea Roșie Sibiu pentru a asigura tuturor medicilor de familie din județul Sibiu și Spitalului de Pediatrie, materiale de protecție. Au fost livrate către Crucea Rosie Sibiu, prin Compania Națională UNIFARM: 30.000 de maști, 5.000 de combinezoane, 1.000 de viziere și 50.000 de perechi de manuși.
”Sibiul a devenit, fără îndoială, un model de bune practici în cooperarea dintre autoritățile naționale, locale, societatea civilă și companii. Sibiul și sibienii ne-au arătat în această perioadă că sunt o comunitate puternică, unită, care poate trece de orice obstacol. Sunt mândră de sibieni, iar guvernul liberal le va demonstra că se ridică la nivelul așteptărilor lor”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
    Trimite prin e-mail