marți, 5 mai 2020

Publicat la 5/05/2020 11:14:00 a.m. de

Premierul Ludovic Orban a anunțat noi reguli după 15 mai


Ludovic Orban a declarat, luni seara, că deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai doar pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. El a spus că și comerțul va fi deschis, cu excepția barurilor și restaurantelor.


Premierul Ludovic Orban a declarat că deschiderea activităților din comerț după 15 mai va stimula consumul și reluarea producției. „Vom deschide comerțul cu excepția mall-urilor. E important că se deschide comerțul. Va fi un stimulent pentru reluarea producției. Și hotelurile vor fi deschise. Restricții vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemilogice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, și acestea sunt activități care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a spus Orban.

Restaurantele și cafenelele rămân închise

El a precizat că deși psihologic oamenii ar avea nevoie să socializeze în restaurante sau cafenele, acest lucru nu este posibil. Șeful Guvernului a spus însă că nu exclude varianta deschiderii cafenelelor și restaurantelor în spații deschise.

„Nu excludem ca cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie. Începe sezonul de vară cam în jurul datei de 15 iunie sau 1 iulie. Deci nu exludem varianta asta. E adevărat, riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele, este mai mic, dar trebuie să luăm măsurile specifice pentru a reduce riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.

Pe de altă parte, premierul a spus că din punct de vedere economic, contribuția sectorului HORECA la PIB-ul României este limitată și de aceea acest domeniu nu reprezintă deocamdată o urgență, fiind mai importantă sănătatea populației.

Când ne putem deplasa în afara localității?

Potrivit acestuia, deplasările în afara localității vor fi permise numai pentru anumite motive.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a mai declarat premierul.

Când putem merge la biserică?

În ceea ce privește deschiderea lăcaşurilor de cult, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seară, la Antena 1, că trebuie gândită foarte bine, subliniind că este nevoie în acest sens de ajutorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). „La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază. Biserica şi preoţii au fost foarte riguroşi de Paşte, acum biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă, să vedem ce putem face”, a declarat Vela.
Ministrul a admis că, în condiţii de siguranţă, poate fi luată în calcul şi organizarea de nunţi şi botezuri, dar nu cu 500 sau 1.000 de persoane.

    Trimite prin e-mail