marți, 5 mai 2020

Publicat la 5/05/2020 11:39:00 a.m. de

Codruța Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat revocarea din funcția de șef al DNA


Medieșeanca Laura Codruţa Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român.


Laura Codruţa Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA. Într-un anunț al CEDO se arată că fostul procuror-șef a câștigat procesul!

CEDO a stabilit că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.
CEDO a decis în favoarea plângerii depuse de chiar de ea. „Curtea declară plângerile aplicantului ca fiind admisibile. Reiese astfel că a fost o încălcare a articolelor 6 și 1 ale Convenției, dar și că a fost încălcat articolul 10 al convenției”, a transmis CEDO.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, obligat fiind de o decizie a Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat inițial să semneze decretul de eliberare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, iar cazul a ajuns, după sesizarea premierului Viorica Dăncilă, pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a fost în favoarea cererii lui Tudorel Toader.
Laura Codruța Kovesi n-a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO vor fi resimțite pe viitor în România atunci când se revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

    Trimite prin e-mail