luni, 11 mai 2020

Publicat la 5/11/2020 03:53:00 p.m. de

Magistrați, în apărarea CCR


Magistrații din România susțin că decizia Curții Constituționale a României (CCR), prin care a fost declarată neconstituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 34/2020, prin care s-au aplicat amenzi uriașe românilor care au încălcat prevederile Ordonanțelor militare, este una corectă.


Patru asociații de magistrați – Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociaţia Procurorilor din România (APR) – critică Guvernul și autoritățile statului, care au pus la îndoială deciziile CCR.

Reamintim că CCR a admis, miercurea trecută, sesizarea Avocatului Poporului asupra OUG prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă. Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, acestea stabilindu-se arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor Curții Constituționale a României.

Dana Gîrbovan: „Reflexele autocratice încă persistă în societatea din România” 
                                                              sursă foto: Facebook Dana Gîrbovan

„Atacurile recente îndreptate împotriva CCR, de o gravitate ieșită din comun, venite din partea unor lideri politici, jurnaliști, comentatori ori reprezentanți ai unor ONG-uri, demonstrează că, la 30 de ani după căderea dictaturii comuniste, reflexele autocratice persistă încă în societatea românească, încălcările Constituției fiind scuzate în numele securității și al «interesului poporului». Această justificare a fost mereu folosită de autocrați în timpurile întunecate ale istoriei pentru a acapara tot mai multă putere”, este de părere Dana Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj.

Fosta propunere a PSD pentru funcția de ministru al Justiției, președinte UNJR, afirmă că „ușurința cu care se argumentează și justifică încălcarea drepturilor și libertăților în România” de către diverse autorități și lideri de opinie readuce în actualitate cuvintele fostului președinte american Ronald Reagan, care a spus că „libertatea este un lucru fragil și nu se află niciodată la mai mult de o generație distanță de extincție”.

Orban și Iohannis, scandalizați de decizia Curții Constituționale a României

Atât premierul Ludovic Orban, cât și președintele Klaus Iohannis au criticat Curtea Constituțională a României pentru decizia de a declara neconstituționale amenzile majorate pe perioada stării de urgență. Această decizie „favorizează o minoritate și împiedică autoritățile să apere sănătatea românilor”, a spus prim-ministrul, declarându-se șocat de o decizie cu „un vădit caracter politic”.
„Ca și în alte decizii luate de actuala CCR, în perioada lui Dragnea (Liviu Dragnea, fostul lider PSD – n.r.), și decizia asta arată că actuala CCR e de partea celor care încalcă legea, care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respecat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență”, a spus premierul.

„Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR privind amenzile instituite în această stare de urgență. (...) Nu este surprinzător că aceste sancțiuni sunt discutate, discutabile. Este evident pentru noi toți că ele au fost utile. Surprinzătoare este perspectiva unor autorități care au obligația constituțională de a nu pierde din vedere interesul general al societății. Fără aceste sancțiuni, morții ar fi fost mult mai mulți. Pericolul epidemiei nu a trecut odată cu decizia CCR”, a comentat șeful statului.
    Trimite prin e-mail