duminică, 31 mai 2020

Publicat la 5/31/2020 12:00:00 p.m. de

Adaptați la pandemie: elevii și-au luat rămas bun de la școală în mediul online

Festivitățile de absolvire la care au visat elevii din anii terminali din Mediaș, dar și din toată lumea, au fost anulate datorită pandemiei de coronavirus. 
Tinerii noștri au pus punct unei perioade frumoase din viața lor departe de școala care le-a fost a doua casă în ultimii ani. Departe de profesorii care le-au îndrumat pașii, de colegi, de prietenii și prietenele lor.   


Bucuria absolvirii n-a fost deloc așa cum s-au așteptat elevii medieșeni acum câteva luni. N-au abandonat însă ideea unei festivități, așa că au folosit cunoștințele dobândite, în școală sau acasă, și s-au exprimat în mediul online. O astfel de festivitate au realizat elevii de la Colegiul Școala Națională de Gaz. Absolut superbă, demnă de vremurile dificile în care trăim. 


„Anul acesta timpul s-a răzvrătit și, în loc de îmbrățișări sau stângeri de mână, de poză de grup sau intonatul tradiționalului „Gaudeamus” pe străzi până sus, la școala care le-a fost a doua casă timp de patru ani, absolvenții au avut o nouă provocare: să dovedească (și să își dovedească) încă o dată că aici, la CSNG, visele pot deveni realitate și că ziua de 29 mai, Ziua Absolvirii, poate fi la fel de frumoasă  și dacă o sărbătorim altfel, mai netradițional... adică  online.
Ceea ce a ieșit e un minunat film despre tinerețe și curaj, despre prietenie și puterea de a depăși orice obstacol câtă vreme rămânem împreună, elevi, dascăli și părinți într-o mare familie, despre recunoștință și rezultatele unei generații care, iată, are dreptul să fie extraordinară“, este descrierea făcută filmului postat de SNG Mediaș.


La „Mediensis“

Elevii de la ‎Colegiul Tehnic "Mediensis" Mediaş‎ au marcat evenimentul printr-un album foto. Au îmbrăcat robele de absolvenți și s-au lăsat surprinși de aparatul de fotografiat la școala lor dragă sau prin oraș, într-o ședință care a respectat cerințele legii privind limitarea răspândirii coronavirusului. Pe pagina de socializare, prof. Corina Tănase, directorul Colegiului, și-a exprimat trăirile, bucuria, dragostea față de elevi, într-un discurs emoționant:

„Gânduri pentru absolvenți

Rătăcesc printre gânduri și realizez ce mult s-a schimbat lumea! Reguli la care am trudit cu greu în timp, s-au năruit. Nu mai spun ,,Veniți la școală“, ci spun imperios ,,Stați acasă!“ și fac planuri pentru un bacalaureat cu măști și geluri dezinfectante sau examene de certificare online. Nu mai insist cu ,,Lăsați mobilele pe catedră!’’, dimpotrivă, azi spun ,,Luați-vă mobilele, începem lecția!“
Lumea care s-a clădit astăzi sub ochii noștri nu mai seamană cu cea de ieri și observăm că ceea ce suntem la un moment dat, în timp nu defineşte şi nu limitează ceea ce putem deveni în viitor, unul chiar apropiat. Și cum ,,nu noi punem întrebări vieții, ci viața ne pune întrebări’’, am fost nevoiți și datori să răspundem vieții. Și am răspuns! Fideli motto-ului școlii noastre, ,,Schimbarea începe odată cu tine“, ne-am mutat viețile online, pe platforme, cu bune, cu rele, cu entuziasm sau neajunsuri și simt că am adus un aer proaspăt în educație.
Contemplând timpul parcurs, parcă vă văd pe terenul de sport, când spre finalul festivității de deschidere a anului școlar, v-ați auzit pentru prima dată numele strigat de doamnele diriginte și cu emoția noului început, v-ați deschis larg aripile, gata să absorbiți orice formă de cunoaștere. Dar timpul are prostul obicei de a trece mult prea repede și în plus, e și ireversibil. Atmosfera orelor când profesorii vă ascultau a fost înlocuită cu una de sărbătoare, dar și de regrete. Poate mâine veți suspina, pentru că vă va fi dor de acele dimineți când ceasul anunța nemilos o nouă zi de școală, vă va fi dor de chipul colegului de bancă cu care vă amuzați din orice motiv, vă va fi dor de omniprezentul ,,Cine rămâne astăzi la ROSE?’’ Și dacă tot suspinăm, celor din clasa a XII-a A, le spun că cineva acolo sus, sigur îi privește și se bucură. Și ei știu la ce mă refer.
Finalul anilor de școală crează pentru fiecare dintre voi o intersecție de drumuri și naște oportunitatea celor mai importante întrebări și decizii în viață: cine sunt eu acum și ce m-am decis să fiu. Vă doresc să faceți cele mai bune alegeri, să găsiți împlinirea, sensul pe care trebuie să-l dați vieții pentru ca aceasta să valoreze ceva și pentru ca lumea să fie un pic mai bună pentru că ați trecut și voi prin ea.
Felicit părinții voștri care v-au stat alături și v-au susținut în devenirea voastră profesională și umană!
Felicit profesorii voștri pentru perseverența și generozitatea cu care v-au dăruit cunoaștere și inspirație!
Gaudeamus igitur!


Activi au fost săptămâna trecută, pe paginile lor de socializare, dascăli, elevi și părinți, de la toate școlile cu absolvenți din Mediaș. Atât de la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“, Liceul Teoretic „Axente Sever“, Liceul Tehnologic Automecanica, cât și din școlile gimnaziale, cu absolvenți de clasa a VIII-a.

    Trimite prin e-mail