joi, 9 aprilie 2020

Publicat la 4/09/2020 10:57:00 a.m. de

Măști obligatorii, la Dumbrăveni


Din această dimineață, la Dumbrăveni, în spațiile comerciale, piețe alimentare, instituții publice, cabinete medicale, farmacii, șantiere în lucru, parcuri publice, poliție, poștă, etc, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie. Citiți prevederile Hotărârii nr. 5 adoptată de Comitetului local pentru Situații de urgență Dumbrăveni. 


„Am rugat administratorii de farmacii și magazine să se aprovizioneze, să vină în sprijinul populației. Însă putem să și improvizăm, după cum bine știm se pot confecționa acasă din eșarfe, baticuri, etc. Purtarea este obligatorie doar în spațiile închise, în piețe, masca urmând a fi purtată acolo unde distanțele prevăzute în ordonanțele militare, de 1,5 – 2 metri, nu pot fi respectate. În rest, pe stradă se poate circula în continuare fără mască“, a arătat primarul Emil Dârloșan.


Decizia Comitetului local pentru Situații de urgență Dumbrăveni se bazează pe Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, precum și pe prevederile Ordonanțelor Militare. „Luând act de evoluția situației epidemiologice în România, respectiv de evoluția epidemiei de gripă cauzată de virusul coronavirus COVID 19, în orașul Dumbrăveni sunt necesare noi măsuri care să încetinească propagarea pandemiei”, se arată în Hotărârea nr. 5, adoptată în 5.04.2020.
O decizie similară a fost luată, în aceeași zi, pe 5 aprilie, și de Centrul pentru Combaterea Bolilor (CDC) din subordinea Guvernului american, care a recomandat populației să își acopere fața cu măști din materiale textile. CDC recomandă de asemenea purtarea măștilor achiziționate sau improvizate în magazine, farmacii, în locurile în care se găsesc mai multe persoane într-un spațiu închis.


Comitetul local pentru Situații de urgență Dumbrăveni
adoptă următoarea hotărâre:

Art. 1 „Începând cu data de 9.04.2020, orele 06:00, se interzice deplasarea, fără protejarea căilor respiratorii (nas, gură) a persoanelor din UAT Dumbrăveni și localitățile componente, Șaroș pe Târnave și Ernea, precum și celor care intră în orașul Dumbrăveni venind din alte localități și care se deplasează în spațiile publice, respectiv: spații comerciale, piețe alimentare, instituții publice, cabinete medicale, farmacii, șantiere în lucru, parcuri publice, poliție, poștă etc

Art. 2 Toți administratorii, managerii sau conducătorii instituțiilor publice vor lua măsuri astfel ca să nu permită accesul în spațiile publice fără măști sau mijloace de protecție facială.

Art. 3 Prezenta hotărâre va fi transmisă către toți agenții economici și către instituțiile publice pe bază de semnătură de către dl. Ștefan Gabriel, șef SVSU, Centrul Operativ pentru Situații de Urgență..

Președinte
Comitetul local pentru Situații de urgență Dumbrăveni
Primar: Ing. Dârloșan Emil



Din ce confecționăm măști artizanale?

Există mai multe metode de a realiza măști, în funcție de materialele și echipamentele pe care le avem la dispoziție. Cea mai simplă metodă este folosirea unei eșarfe. Cei care au acces la mașini de cusut pot face modele mai complexe, mai apropiate de măștile chirurgicale. Măștile artizanale au avantajul de a putea fi realizate ușor, din materiale la îndemână și de a putea fi reutilizate prin metode de curățare la domiciliu (spălat cu apă și săpun și uscat în lumina directă a soarelui sau prin călcare cel puțin 5 minute; fierbere în recipiente cu presiune ridicată). Cel mai des se recomandă folosirea de eșarfe, baticuri mai mari, tricouri sau prosoape de bucătărie 100% din bumbac. Acestea oferă un grad bun de filtrare, sunt comode și permit reutilizarea după spălare.


    Trimite prin e-mail