joi, 2 aprilie 2020

Publicat la 4/02/2020 04:25:00 p.m. de

Gheorghe Roman: „Continuăm să desfășurăm, la nivelul Municipiului Mediaș, acțiuni specifice prevenirii, răspândirii și contaminării cu noul coronavirus“


Primarul Municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a susținut astăzi o nouă conferință video, la sediul Primăriei. În sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz, Monitorul de Mediaș publică transcriptul întregii videoconferințe.


„Continuăm să desfășurăm, la nivelul Municipiului Mediaș, acțiuni specifice prevenirii, răspândirii și contaminării cu noul coronavirus.

Astfel, începând de mâine 3 aprilie demarăm acțiunea de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc din municipiul Mediaș. Am luat legătura cu asociațiile de proprietari și am convenit ca această operațiune să se desfășoare în timpul nopții, în intervalul orar 22 - 6 dimineața. Motivele pentru care am luat această decizie sunt acelea că dezinfectantul folosit este unul cu grad înalt de combatere a virusurilor și este obligatoriu ca, după dezinfecție, locatarii să nu intre sau să iasă din bloc pentru cel puțin o oră, maxim două. Consider că astfel venim în sprijinul populației, nu încurcăm bunul mers al lucrurilor și viața cotidiană a fiecăruia, iar firmă va fi mai ooperativă în execuție. Mâine se va interveni în blocuri din cartierul Vitrometan, urmând ca programul cu dezinfecția pentru fiecare scară de bloc să fie afișat pe site-ul primăriei și făcut public prin mijloacele de informare în masă. La fiecare scară de bloc va fi postat un afiș cu data și ora la care s-a realizat dezinfecția și cu recomandările firmei referitoare la aerisirea spațiilor și obligațiile locatarilor. În paralel continuăm programul de dezinfecție a locurilor publice stații de autobuz, piață, străzi sau alte zone intens circulate.

În urma anunțului pe care l-am afișat în oraș, 120 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani ne-au contactat și au fost trecute în baza de date a Direcției de Asistență Socială. Multe din aceste persoane nu au aparținători și nici o altă formă de sprijin, motiv pentru care, începând de luni, le vom asigura o masă caldă pe zi. Este o perioadă grea pentru noi toți și consider că acum este momentul când trebuie să îi ajutăm pe cei care sunt cu adevărat lipsiți de orice formă de sprijin.

În același timp, colegii mei de la Direcția de Asistență Socială și cei 43 de Voluntari continuă să facă cumpărături persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani care au solicitat acest lucru. Fac un apel la dumneavoastră să nu vă lăsați păcăliți! Colegii mei au legitimații și pot fi verificați, au legitimații și pot fi verificați sunând la numerele de telefon făcute publice.

Vă fac cunoscut faptul că în ultima perioadă tot mai mulți medieșeni au decis să se întoarcă acasă. Astăzi, în evidențele noastre 308 persoane se află în izolare la domiciliu, iar 233 de medieșeni au ieșit din izolare, pentru că la finalul celor 14 zile în care au stat în casă nu au prezentat simptome specifice infectării cu Covid 19.
Îi îndemn pe toți medieșenii să stea în casă și le cer tuturor celor aflati in izolare să respecte regulile impuse. Doar dând dovadă de responsabilitate putem trece cu bine peste această perioadă. Am văzut în alte orașe ale țării cum situația poate escalada extrem de rapid și vă îndemn să respectați cu strictețe normele și regulile impuse prin Ordonanțele Militare impuse.

Am fost informat de către managerul Spitalului din Mediaș că personalul din triaj este echipat corespunzător, cu halate de unică folosință, măști chirurgicale, mănuși, ochelari și viziere de protecție. În plus, m-a asigurat că există o procedură bine pusă la punct de triere a medieșenilor care merg la spital în regim de urgență în această perioadă. Am fost asigurat că, în acest moment, în spital, personalul medical are echipamentele de protecție necesare pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță.

O veste bună este că de astăzi s-a primit autorizarea pentru a se putea realiza în Spitalul Municipal Mediaș examinările pe computer tomograf. Vă reamintesc că, așa cum s-a hotărât la nivel central, spitalul din Mediaș tratează doar pacienții non-coronavirus. Cei care sunt suspecți de a fi infectați sunt transferați în regim de urgență la Spitalul Județean Sibiu.

În același timp, în oraș, firmele care nu au făcut apel la clauza de forță majoră din contractele avute cu Primăria Mediaș, își desfășoară activitatea. Astfel, sunt în derulare lucrări de turnare de covoare asfaltice pe străzile Ulmului din cartierul Moșnei și pe străzile Sticlei și Școlii din Vitrometan. Se amenajează trotuare pe străzile Bathory și Fagului și incinta Liceului Axente Sever, iar pe strada Sovata se amenajează trotuare, alei și parcări de domiciliu. Se lucrează la reabilitarea sistemului de canalizare pluvială în zona Aviației. În proximitatea podurilor de peste Târnava sunt amenajate zone de protecție prin montarea de panouri fonice. În Ighișul Nou se desfășoară lucrări de remediere a lucrărilor ce se află în perioada de garanție“.

    Trimite prin e-mail