joi, 2 aprilie 2020

Publicat la 4/02/2020 11:40:00 a.m. de

Gabriela Oltean, doctor de suflete: „Fiți calmi, oferiți-vă mesaje pozitive!“


Psihoterapeutul medieșean Gabriela Oltean oferă consiliere gratuită la telefon sau pe internet celor care au nevoie de o vorbă bună în aceste vremuri tulburi.


Asociația Psihologilor Atestați din România (APAR), prin membrul fondator Veronica Jardan, a inițiat proiectul „APARe consiliere psihologică gratuită online“, în beneficiul tuturor românilor care au nevoie de ajutor psihologic în această perioadă dificilă. Ședințele de consiliere se realizează telefonic sau prin aplicațiile WhatsApp, Messenger și Skype.

Un plus de încredere

Există o întreagă comunitate de psihologi și psihoterapeuți voluntari care pot oferi consiliere de urgență în toate județele, precum și românilor din diaspora.
„Această inițiativă a pornit de la ideea că situația de urgență poate să aibă un impact psihologic negativ și, chiar dacă marea majoritate dintre noi avem resursele necesare să ne gestionăm emoțiile, faptul că există cineva de specialitate care în caz de nevoie te poate ajuta, calma, informa, îți poate oferi un plus de încredere. Suntem sunați de oameni care stau izolați la domiciliu sau au nevoie de unele informații“, explică psihoterapeutul Gabriela Oltean, din Mediaș, care pune în aplicare proiectul APAR în județul Sibiu.

Anxietatea, tovarăș și dușman

Consilierea psihologică de urgență se focalizează pe oferirea de suport, compasiune, încurajarea auto-compasiunii, obținerea unei anumite siguranțe, psihoeducație, identificarea resurselor externe și interne, reglare emoțională.
„Noutatea acestei situații ne face să ne simțim vulnerabili, expuși, fără control și intrăm astfel în starea de supraviețuire, fie că ne dăm seama sau nu de acest lucru. Simplul drum până la magazinul alimentar devine încărcat de pericole neștiute, începem să desfășurăm scenarii catastofice în minte, corpul nostru descarcă adrenalină pentru a face față pericolului. Mintea noastră extrage din realitatea înconjurătoare doar stimulii care confirmă aceste scenarii, există un focus pe aspectele negative și lucrurile pozitive își pierd din importanță. Este normal să te simți anxios ca urmare a unei amenințări, dar să trăiești mereu în alertă, cu anxietate crescută, poate să îți submineze exact răspunsurile constructive la criză.
În ultima vreme s-a vorbit mult despre reziliență, despre metode de întărire a rezilienței și este important să ne aducem aminte, după cum tot studiile o arată, că suntem mult mai rezilienți decât ne evaluăm. Să nu uităm că am avut cu toții perioade dificile în viață și să ne amintim felul în care am trecut peste ele, ce anume ne-a ajutat.
Este important să ne construim o intoleranță la incertitudine, pentru că acum suntem în această realitate, în care situația se modifică de la o zi la alta, în care nu mai suntem siguri de multe lucruri pe care le priveam altădată ca fiind banale. 
Să ne luptăm cu anxietatea, spun studiile, nu face decât să ajutăm la persistarea acestei stări și la creșterea sentimentului de neputință. Este bine ca aceasta să fie acceptată ca o experiență normală a oamenilor, care vine și trece. Gândurile noastre nu prezic viitorul, ele vin și trec“, avertizează Gabriela Oltean.
Ea adaugă că în literatura de specialitate referitoare la această situație specială există mai multe recomandări, bazate pe cercetări și studii de specialitate.

Cum să ai grijă de tine?

Cel mai important este să ai grijă de tine, astfel încât să poți avea grijă de cei din jurul tău. „Acest lucru înseamnă, dacă nu cumva am uitat, să dormim suficient, să mâncăm sănătos, să facem exerciții fizice sau de relaxare. Este important să desfășurați activități obișnuite, care induc o stare de normalizare, chiar dacă unele lucruri se schimbă, multe din realitățile noastre rămân la fel și le facem în continuare: curățenie, mâncare, citit, planuri de viitor, vizionat filme, emisiuni, râdem cu prietenii online etc.“, arată Gabriela Oltean.

Dietă informațională

Reducerea timpului dedicat „consumului“ de știri este, de asemenea, foarte importantă. „Recomandarea OMS este să îți stabilești un timp specific, de cel mult două ori pe zi. Uneori, este benefic să înfruntăm cu umor greutățile, dar și aceasta în mod excesiv presupune ca atenția noastră să fie îndreptată tot asupra unui stimul potențial anxios. Obținerea informațiilor doar din surse sigure, de la experți în domeniu, poate contribui la reducerea anxietății. De asemenea, este important să avem ultimele informații și să nu rămânem cantonați în trecut“, adaugă specialista.

Fă cumpărături, dar nu goli rafturile

Gabriela Oltean mai recomandă să facem lucruri care să ne încredințeze că deținem controlul: „Realizarea unor acțiuni care te pot face să simți că poți controla situația (cumpărat produse de igienă, realizarea unor ritualuri de igienă, urmarea regulilor. Din păcate, tot aici intră și stocările exagerate de produse care te pot face să te simți pentru moment în siguranță, pregătit, dar care nu ajută pe termen lung, pentru că vederea rafturilor goale determină creșterea anxietății). Numeroase studii arată că oferirea de ajutor altor persoane care se află într-o situație mai dificilă crește încrederea și te ajută să nu te mai simți neputincios. Poți ajuta efectiv vecinii care au probleme sau sunt singuri, poți să faci voluntariat, să faci donații către spitale etc.“

Control și echilibru

„În ceea ce privește părinții, se recomandă să vă arătați echilibrați și controlați în fața copiilor, să le oferiți explicații ori de câte ori o cer, să le realizați un program stabil în care, da, este permis să stea mai mult pe internet cu prietenii, pentru că și ei au nevoie de conexiune și este permis să își transforme casa într-un spațiu de joacă. În situația aceasta, ei au nevoie de mai multă atenție, de răbdare și blândețe. Chiar dacă aceste timpuri ne fac să devenim mai riguroși, să cerem respectarea regulilor cu strictețe, sfaturile repetate mereu și critica nu ajută, ceea ce ajută este conectarea emoțională.
Reconectați-vă la resursele interioare, la liniște, cultivați-vă calmul, oferiți-vă dumneavoastră și celor din jur mesaje emoționale pozitive. Toate acestea contribuie la creșterea sentimentului de control, îți oferă un sentiment de mulțumire. Conform ultimelor cercetări legate de tematica compasiunii, aceasta contribuie la diminuare a emoțiilor negative și inclusiv la creșterea imunității, deci rămâneți conectați și ajutați-i pe cât posibil pe alții“, conchide psihoterapeutul.

Contact

Asociaţia Psihologilor Atestați din România este furnizor de formare profesională continuă și complementară acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Gabriela Oltean coordonează comunitatea psihologilor APAR în județele Sibiu, Alba și Vâlcea și poate fi contactată la telefon 0726.386.546.

GABRIELA OLTEAN | psihoterapeut

„Distanțează-te social, dar rămâi conectat pentru a putea fi sprijinit sau a putea oferi sprijin la rândul tău. Este important în aceste timpuri să nu ne simțim singuri și să apelăm la oricine poate fi pentru noi o resursă.“

    Trimite prin e-mail