miercuri, 8 mai 2019

Publicat la 5/08/2019 10:13:00 a.m. de Anonim

Proiect educațional


Săptămâna viitoare vor avea loc, la Mediaș, ateliere educaționale și avanpremiera unui film. 


Alex PÎNTEA

Municipiul de pe Târnava Mare va găzdui, în perioada 13-16 mai, proiectul „Viitorul memoriei. Înţelegând trecutul pentru un viitor mai bun”. Acesta îşi propune reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media. Proiectul va cuprinde o serie de evenimente organizate la Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga, Brno şi București.

Ateliere educaționale

În Mediaș vor avea loc mai multe ateliere educaţionale. Acestea se vor desfășura la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, Şcoala Naţională de Gaz şi Liceul Teoretic „Axente Sever” și se vor bucura de prezența unor traineri. Elevii vor avea ocazia să creeze lucrări artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combaterea xenofobiei prin fotografie solară, video și performance. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor și profesorilor din liceele implicate în proiect. De asemenea, la Sinagoga din oraş va avea loc avanpremiera naţională a filmului documentar „Gesturi de rezistență”, realizat de Olga Ştefan. Premiera mondială a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai, la Bratislava, în cadrul Freedom Festival.

Singurul proiect românesc

În 2018 s-au împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, ce a avut ca urmare desăvârșirea procesului de formare a statelor naționale. Pentru a celebra primul veac de Europa modernă, Uniunea Europeană a sprijinit, prin programul „Europa pentru cetățeni” - Componenta 1 - Memorie istorică europeană - 2018, o serie de proiecte despre rezistența împotriva regimurilor totalitare. Aceste proiecte încurajează toleranța, înțelegerea reciprocă, dialogul intercultural și reconcilierea, cu scopul de a cunoaște trecutul și de a construi viitorul, în special în vederea sensibilizării generației mai tinere. Singurul proiect românesc selectat a fost depus de Asociația UMA ED România din București și este intitulat „Viitorul memoriei. Înţelegând trecutul pentru un viitor mai bun”.

    Trimite prin e-mail