Colecţionarul medieşean Romeo Stoia aduce în faţa publicului expoziţia temporară „Signvm Memoriae”, organizată la Muzeul Municipal, cu sprijinul Primăriei Mediaş. Expoziţia cuprinde medalii, decoraţii, plachete, insigne, exponate filatelice, toate din colecţia personală a medieşeanului. Până la sfârşitul lunii martie, curioşii pot trece pragul Muzeului pentru a vedea cu ochii lor ce înseamnă pasiunea de-o viaţă a unui colecţionar împătimit.
Autor: Milu OLTEAN
Colecţionarii sunt nişte oameni aparte, care dincolo de profesiile şi preocupările lor de zi cu zi au pasiunea aprinsă de a se apleca asupra unor obiecte, de a le întoarce pe toate feţele, de a le studia şi de a citi cât mai mult despre ele. Iar unii dintre ei ajung la nişte performanţe remarcabile, fiind adevăraţi „meseriaşi” pe domeniile pe care se axează şi în care îşi alcătuiesc diferite colecţii. În vârstă de 69 de ani, medieşeanul Romeo Stoia este un exemplu de colecţionar desăvârşit, în colecţiile sale găsindu-şi loc cărţi poştale, medalii, monede şi insigne. Stoia îşi prezintă o parte dintre „comori” la Muzeul Municipal, iar cine are curiozitatea să treacă pragul instituţiei chiar are ce vedea.
O colecţie „meseriaşă”
Romeo Stoia şi-a vernisat expoziţia „Signvm Memoriae”, la începutul acestei săptămâni, iar atunci când a vorbit publicului despre materialele prezentate în vitrine în ochii săi s-a văzut bucuria unui colecţionar generos, care împarte şi cu alţii ceea ce a strâns ani de zile. „Se poate vedea o colecţie de decoraţii: ordine, medalii, cruci şi însemne de onoare din România, Bulgaria, fosta URSS, dar şi fosta RDG, precum şi câteva mai vechi din Austro-Ungaria. De asemenea, printre exponate sunt o serie de medalii comemorative grupate pe tematica «personalităţi», «evenimente» sau medalistică filatelică. Mai am o vitrină cu simboluri medieşene - insigne, medalii... Nu în ultimul rând, sunt prezentate şi o serie de materiale filatelice realizate de către Cercul Filatelic din Mediaş din anul 1939 la zi. Tot ce se vede este parte din colecţia mea personală”, a precizat colecţionarul medieşean.
40 de ani printre medalii
În viaţă, nimic nu e întâmplător, iar expoziţia i-a prilejuit colecţionarului o serie de aduceri aminte. Ba mai mult, acesta a punctat faptul că în acest an împlineşte patru decenii de când s-a apucat de colecţionat medalii. Terminase facultatea de chimie în 1974, apoi s-a mutat la Mediaş împreună cu soţia, iar aici a găsit o mare familie de colecţionari pasionaţi, filatelişti cu „piese grele”, cărora li s-a alăturat. „Îmi aduc aminte că în 1977 am intrat la Mediaş, la Casa Armatei, unde era expoziţia filatelică «Centenarul Independenţei de Stat a României». Un anume domn Konrad mi-a spus să vin duminică, pentru că atunci vine dl. Moldovan, preşedintele Cercului, şi mă poate înscrie la Cerc. M-am dus duminică şi m-am înscris, iar tot atunci am cumpărat de la cineva trei medalii, pe care le am şi astăzi în expoziţie, dedicate Centenarului Independenţei. Aşa am început, iar la o săptămână eram înscris şi în Societatea Numismatică”, îşi aminteşte medieşeanul. Dar povestea primei medalii primite vine din copilărie şi are o puternică amprentă emoţională. „Eram copil, la Recaş, lângă Timişoara. Bunicul meu a fost în armata Austro-Ungariei în Primul Război Mondial, caporal în Regimentul 65 cezaro-crăiesc de la Timişoara. Bunicul a luptat pe frontul din Italia, a luptat la Ljubljana şi el mi-a dat o medalie cu Franz Joseph, o simplă medalie, nu un însemn de onoare, de fapt era dedicată sărbătoririi a 50 de ani de domnie a lui Franz Josef. Medalia o primise bunicul. Mi-a mai dat şi un pumn de creiţari, dar pe care nu îi mai am. Medalia am păstrat-o, am ţinut la ea, era de la bunicul. Se poate spune că acea medalie a pus baza colecţiei de mai târziu”, a povestit Stoia.
Împătimit de mic
Pasiunea de colecţionar a lui Romeo Stoia vine din copilărie, iar medieşeanul îşi aminteşte de primele timbre cumpărate în viaţa sa. Iar mai apoi, nu s-a mai oprit. Nici din colecţionat, nici din studiat despre piesele din colecţii. „Eram copil în tabără la Moineasa şi erau pe acolo tot felul de copii de generali, doctori, avocaţi, copii din familii bune, care aveau colecţii de timbre. Mie mi-au plăcut foarte tare mărcile poştale şi mi-am dat toţi banii pe câteva timbre din Mongolia, cu nişte cai. Nu valorau mare lucru, dar nu ştiam. Când m-am întors din tabără am început să cumpăr şi eu plicuri cu mărci poştale şi până în liceu eram deja un adevărat colecţionar. Aveam cataloage, din ’65 au apărut şi la noi timbre frumoase cu diferite sporturi sau tablouri, aşa că era o mare bucurie şi o mândrie să am timbrele”, îşi aduce aminte medieşeanul de începuturile sale de colecţionar.
Pasionat de heraldică
Prin colecţiile sale, împins de curiozitate şi pasiunea pentru istorie, Romeo Stoia a ajuns să fie pasionat de heraldică. Iar, în mod firesc, multe dintre colecţiile sale au alunecat spre lumea simbolurilor, a blazoanelor, stemelor şi poveştilor din spatele acestora. Stoia a studiat mult, iar eforturile sale sunt astăzi apreciate de cunoscători. „Am învăţat mult despre heraldică şi am ajuns să deţin două colecţii foarte importante. Prima este «Ştiinţa şi arta heraldică» în care am grupat mărci poştale din toată lumea şi care conţine 217 piese: mărci poştale, plicuri prima zi, întreguri poştale, ştampile şi ilustrate maxime. Acest exponat este un adevărat tratat de heraldică exemplificat cu mărci poştale. Al doilea exponat este «Dezvoltarea ştiinţei heraldice în România», o colecţie care prezintă evoluţia heraldică pe teritoriul României, aşa cum apare reflectată în filatelie. Acest exponat este o invitaţie la cunoaştere, prin mijlocirea filateliei şi a simbolului heraldic, a trecutului şi a prezentului. În acelaşi timp, exponatul este un instrument care să-i ajute pe iubitorii filateliei să descifreze mesajul transmis de înaintaşi şi contemporani prin simbolul heraldic. Aceste două colecţii ale mele, pe care le-am grupat şi format în timp, mi-au adus numeroase premii la concursurile de profil. Dacă ar fi să-mi aduc aminte cum am adunat aceste colecţii, pot doar să spun că e un proces de durată şi o activitate complexă, schimburi între colegi, achiziţii de la diferite târguri”, ne-a povestit Romeo Stoia.
Activitate publicistică
„Nu am obosit, găsesc plăcere în ceea ce fac şi asta îmi dă energie. Am de lucru în fiecare zi, am bibliografie de parcurs, am materiale de studiat”, obişnuieşte să spună colecţionarul Romeo Stoia. De altfel, acesta are şi o consistentă activitate publicistică în domeniu, fiind autorul volumelor „Aspecte din viaţa filatelică medieşeană”, „Evoluţia heraldicii româneşti oglindită prin filatelie” şi „Crucea heraldică în filatelie”.
Coleg cu ducele de Luxemburg
Acum zece ani, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, Romeo Stoia a fost prezent cu una din colecţiile sale la o expoziţie bilaterală România-Luxemburg, organizată la Biblioteca Județeană ASTRA, iar printre colegii de expoziţie a fost şi Alteţa Sa Regală Henri, Mare Duce de Luxemburg, care a expus pentru prima dată într-o expoziţie filatelică.