duminică, 19 februarie 2017

Publicat la 2/19/2017 06:30:00 p.m. de Anonim

Primăria din Ațel își dorește să atragă finanțări nerambursabile


Primăria Ațel s-ar putea muta în casă nouă. Edilul Ioan Ovidiu Aldea a detaliat, la invitația Monitorului de Mediaș, câteva dintre proiectele de actualitate pe care le are în vedere.


Autor: Aurelian LUNGU

O parte din fostul complex comercial situat chiar în centrul comunei Ațel, în imediata vecinătate a sediului Primăriei, ar putea găzdui în viitor această instituție. Până atunci, administrația locală a început negocierile cu un investitor din domeniul medical. „În ceea ce privește complexul, suntem în discuții avansate cu un investitor privat. Este o firmă din Mediaș care are o clinică de recuperare și ar vrea să o înceapă o afacere și la Ațel, să preia acest spațiu comercial, unde să amenajeze un spațiu pentru un centru de recuperare, dar și o farmacie mare, de care locuitorii au nevoie. Clădirea este mare, încăpătoare, în cea mai bună locație, însă se află într-o stare de degradare avansată. Trebuie renovată cât mai repede, mai ales acoperișul care e praf și stă să cadă. Ne gândim, după o investiție considerabilă, să mutăm chiar sediul Primăriei în acest spațiu mai adecvat, iar investiția o putem acoperi chiar și prin fonduri europene“, arată primarul Ioan Ovidiu Aldea.


Utilaj multifuncțional

În această perioadă, specialiștii Primăriei Ațel lucrează la un proiect prin care se dorește achiziționarea unui tractor multifuncțional. „Avem un proiect pe GAL Podișul Mediașului prin care dorim să achiziționăm un tractor dotat cu lamă pentru a-l putea folosi la șantierele pe care le avem pe raza comunei, lucrările la drumuri, șanțuri, precum și la deszăpezire pe timp de iarnă. Valoarea proiectului este de maxim 50.000 de euro și eu cred că este realizabil, fiindcă de acum se poate prin GAL să obținem finanțare și pentru utilaje agricole. Noi ne străduim să facem valoarea cât mai mică, pentru a ne maximiza șansele să ne fie aprobat proiectul, având în vedere că sunt multe alte primării pe teritoriul GAL-ului și noi trebuie să mergem pe valori rezonabile ca să ne putem încadra cât mai mulți la finanțare“, a precizat gospodarul din Ațel.

Bani de la Guvern

În condițiile în care rețeaua de apă din comună va fi administrată de operatorul regional Apa Târnavei Mari S.A. din Mediaș, fiind prinsă în noul masterplan, Primăria face demersuri și pentru investiția în canalizare. „Pentru canalizare avem depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, deocamdată numai pentru localitatea Ațel, iar finanțarea este deja aprobată, însă aici ne lovim de probleme birocratice: este problematic schimbul de terenuri pentru construcția stației de epurare a apelor uzate. Mai avem de lucru la acest proiect, însă ne bucurăm că, zilele trecute, am primit adresa că am primit finanțarea pentru canalizare. Abia aștept să ne apucăm, să dăm drumul investiției. Avem de terminat și baza sportivă, care e începută de câțiva ani, este o lucrare cu fonduri de la Guvern și cofinanțare de la bugetul local. Stadiul actual al lucrării este de aproximativ 50 la sută. Proiecte ar fi foarte multe, numai bani să fie. Suntem în așteptare, n-avem ce face deocamdată. Așteptăm aprobarea bugetului național, ca să vedem cu ce ne ajută“, a detaliat primarul din Ațel.
    Trimite prin e-mail