vineri, 22 iulie 2016

Publicat la 7/22/2016 07:49:00 p.m. de Anonim

Tinerii se consultă! tineREȚEA, o nouă inițiativă a MTS


Tinerii medieșeni au ocazia să participe în cadrul unor evenimente de consultări din sfera dialogului structurat, în perioada iunie – noiembrie.


Ministerul Tineretului şi Sportului a creat o rețea de lucrători de tineret, denumită tineREȚEA, care organizează la nivel național o serie de evenimente de consultare. Scopul rețelei este de a identifica nevoile reale ale tinerilor punând în practică dialogul structurat. Totodată, își propune să formeze tinerii pentru a fi implicați în activități de tineret și voluntariat.

Implicați în comunitate

La nivelul fiecărui județ, rețeaua de lucrători de tineret va realiza patru activităţi din sfera consultării și a dialogului structurat și o activitate de formare în comunitățile în care sunt activi. Astfel, organizează preconizează 168 de evenimente și 42 de cursuri în toată țara, la care sunt așteptați aproximativ 3.000 tineri. Rezultate discuțiilor vor constitui baza pentru întocmirea raportului de țară care contribuie la recomandările finale pe componenta de tineret ale trio-ului președinției Olanda, Slovacia și Malta. Proiectul Dialog Structurat 2016 este co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
Prin activitățile propuse se urmărește: creşterea numărului de tineri implicați în evenimente de consultare și formare, creşterea calităţii evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare și dialog structurat, asigurarea unei reprezentativități geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat și activități de participare și învățare non-formală.

În județ

În județul Sibiu, cei doi voluntari lucrători de tineret, alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Constantin Sâmbeteanu și Ioana Șurubaru, vor pune în practică dialogul structurat pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel judeţean și vor învăța tinerii să se implice în activități de tineret și voluntariat. Primul eveniment din sfera consultării a fost „Cafeneaua Publică – Tu ești parte din comunitate”, care a avut loc miercuri, la Centrul de Tineret AICI din Sibiu. Și la Mediaș a avut deja loc prima întâlnire.
Activitățile fac parte din proiectele „Lucrătorul de tineret“ finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și „Dialog structurat cu tinerii 2016“, co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. În Sibiu, cei trei voluntari lucrători de tineret, Flavius Sava, Constantin Sâmbeteanu și Ioana Șurubaru, respectiv Antonela Barbu la Mediaș, alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, au ca sarcină identificarea nevoilor tinerilor și îi vor învăța pe aceștia să se implice în activități de tineret și voluntariat.
Evenimente incluse sunt: Consultare I – tinerii și comunitatea, Consultare II – prioritățile tinerilor pe sectorul de tineret, Consultare III – planurile de acțiune a Strategiei Naționale pentru tineret 2015 – 2020, Consultare IV – recomandările Președinției formate din Olanda, Slovacia și Malta și Curs de formare la nivel local – învățarea experiențială și Participarea tinerilor.

Calendarul evenimentelor

Centrul de Tineret AICI Sibiu
  • Consultare II – 8 august
  • Consultare III – 23 septembrie,
  • Consultare IV – 12 octombrie
  • Curs de formare la nivel local: 10 – 14 august

Mediaș
  • Consultare II – 12 august
  • Consultare III – 23 septembrie
  • Consultare IV – 12 octombrie
  • Curs de formare la nivel local: 10 – 14 august

Evenimente se vor organiza și în cadrul Centrului de Tineret Rășinari, începând cu luna septembrie.
    Trimite prin e-mail