joi, 24 septembrie 2015

Publicat la 9/24/2015 09:37:00 p.m. de Redacţie

Comuna Bazna a găzduit, timp de două zile, prima ediţie a Festivalului Porcului


Concursuri de gătit, activităţi sportive, activităţi pentru copii, dar şi concerte de muzică populară şi uşoară. Festivalul Porcului de Bazna şi-a propus să evidențieze valorile locale, menținerea tradiției, dar și promovarea activităților turistice în stațiunea aflată la doi pași de Mediaș. Printre vedetele participante s-au numărat Ioan Gyuri Pascu, Vladi Cnejevici şi formaţia Krypton. 


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Mircea HODÂRNĂU

Porcul de Bazna este o rasă cunoscută şi apreciată în zonă, pentru salvarea şi promovarea căreia s-au făcut eforturi deosebite de către crescători. Din acest an, autorităţile locale s-au gândit să organizeze un festival al porcului, care se doreşte să devină o tradiţie şi care s-a desfăşurat sâmbăta şi duminica trecută, pe platoul din fața Bisericii Evanghelice din Bazna. „A fost prima ediţie a Festivalului Porcului de Bazna. Am avut vreme bună, două zile frumoase, astfel încât s-au putut desfăşura toate activităţile pe care ni le-am propus. Au fost activităţi culinare, sportive, premii, concursuri pentru copii şi pentru adulţi. Nu a lipsit muzica populară, cu ansambluri locale, dar şi muzică uşoară“, a precizat Lucian Gligor Scumpu, primarul comunei Bazna. 

Program artistic

Printre invitaţii care au fost prezenţi la Bazna şi au susţinut concerte în cele două zile de festival s-au numărat Ioan Gyuri Pascu and the Blue Workers, Teo Boar, Vladi Cnejevici, Krypton, Alex Florea şi Cristian Goaie. Programul manifestării a cuprins şi o serie de recitaluri susţinute de ansambluri folclorice şi solişti din zonă. Astfel, au concertat ansamblurile „Datini“ din Bazna, „Coconiţa“ din Boian şi „Purtata“ din Mediaş. De asemenea, au fost prezenţi Nicu Novac, Mădălina şi Ana Maria Surdu, Antonia Glogoveţan şi Lorena Filipescu. Festivalul s-a încheiat cu un foc de artificii.

Pasiune şi afacere

Ioan Cleja este medic veterinar şi pasionat de rasa porcului de Bazna. Acesta a făcut eforturi pentru salvarea rasei, reuşind să îşi transforme pasiunea într-o afacere. „Am umblat prin toate satele îndepărtate, sate uitate de lume de obicei. Am găsit în Alecuş, în Velţ, în sate de munte am fost... Sunt unul dintre cei care am luptat cel mai mult pentru salvarea rasei. Am venit la festival cu cea mai mare plăcere. Porcul de Bazna are o carne foarte gustoasă, deoarece este perselată si marmorată, are, de asemenea, frăgezime, suculenţă şi aromă consistentă. Porcul de Bazna conţine grăsimi cu densitate mică şi cu capacitate mică de reţinere a apei, ceea ce înseamnă mai puţin colesterol“, a explicat Cleja.

Rasă românească

Porcul de Bazna este o rasă de porc românească. Aceasta s-a format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și a prolificității superioare față de rasa maternă, locală. Rasa Bazna a fost recunoscută oficial ca rasă de sine stătătoare în anul 1948, după care s-au înființat câteva nuclee de selecție. Ulterior, porcii de Bazna s-au răspândit şi în alte zone din Transilvania, dar şi în Banat.
    Trimite prin e-mail