luni, 17 august 2015

Publicat la 8/17/2015 12:14:00 p.m. de Anonim

ANAF: Aproape 70% dintre persoanele selectate pentru control trebuie să justifice sume de peste 1 milion lei

Aproape 70% dintre persoanele selectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru control trebuie să justifice proveniența unor sume mai mari de un milion de lei, iar dintre acestea 18 persoane trebuie să explice sume de peste 20 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al ANAF citat de AGERPRES.


Conform situației pe intervale de risc fiscal — diferența între alocările de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investiții etc) dintr-o perioadă, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, și veniturile declarate în aceeași perioadă — pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF în luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferențe de justificat de peste un milion de lei.
Dintre acestea, 118 persoane au diferențe de justificat sume cuprinse între 1.000.000 și 5.000.000 lei.
ANAF precizează că persoanele care prezintă risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, în cea mai mare parte, datorită faptului că sunt rude sau afini cu persoane încadrate în tranșele superioare de risc, selectarea făcându-se concomitent, potrivit prevederilor legale.
Agenția a anunțat la începutul acestei luni că verifică, într-o primă etapă, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul București (31 persoane) și județele Ilfov (34) și Suceava (14).
Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.
Pentru control, ANAF a identificat, într-o primă etapă, persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociați/acționari care au împrumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei și persoane fizice care au cumpărat mașini mai scumpe de 25.000 de euro.
În urma aplicării acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intră în eșantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuată pornind de la veniturile personale declarate în perioada 2011—2013, dar se va ține cont și de veniturile declarate în perioada anterioară, până în 2006. Ulterior sunt verificate achizițiile de locuințe și terenuri, constituirea de depozite bancare, împrumuturile către firme și achiziția de mașini, nave și aeronave.
În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificată de veniturile declarate.
Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu cotă de 16%, iar prin decizia de impunere se calculează și obligațiile fiscale accesorii (penalități, dobânzi).
În cazul constatării de indicii care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni se sesizează organele de urmărire penală competente.
    Trimite prin e-mail