luni, 17 august 2015

Publicat la 8/17/2015 12:08:00 p.m. de Anonim

Precizări ale Societatii Turda Salina Durgău SA, după ce un turist din Iași a fost ”deranjat” de faptul că i s-a interzis parcarea mașinii în zona destinată autocarelor (P)


Referitor la unele articole sau comentarii apărute în spațiul public, după o ”problemă” sesizată de o persoană din Iași, nemulțumită de faptul că i s-a atras atenția că trebuie să respecte indicatoarele care interziceau parcarea autoturismelor într-o parcare destinată autocarelor și microbuzelor pentru turiști (zonă necesară pentru a nu duce la blocarea accesului la Salină, în zilele cu aflux mare de vizitatori), dorim să facem unele precizări, întrucât un caz particular este folosit pentru o concluzie generală eronată:

- A fost prezentată o ”poveste” a unei persoane nemulțumite că a fost atenționată pentru limbajul neconform, în momentul în care i s-a precizat, de către un organ al legii, că nu are voie să intre în zona unei parcări improvizate, destinate autocarelor și microbuzelor, semnalizată în acest sens.
- S-a generalizat o situație particulară, fără o minimă documentare jurnalistică, în condițiile în care o singură persoană a raportat o situație neconformă, din cele câteva mii care au vizitat Salina și Ștrandul Durgău în acea zi.
- Parcarea la care face referire doamna de la Iași nu aparține de societatea noastră, noi având în administrare doar parcarea asfaltată din zona intrării în Salină, amenajată în acest sens, trasată cu locuri de parcare și taxată conform tarifelor aprobate. 
- În concluzie, nimeni nu are o atitudine reprobabilă la adresa turiștilor, în condițiile în care aceștia respectă normele minime impuse la vizitarea oricărui alt obiectiv turistic, însă afluxul mare de vizitatori, din unele zile, ne creează într-adevăr probleme, parcarea pe care o avem în administrare nefiind suficientă. Din acest motiv, pentru o fluidizare a circulației și pentru a se evita anumite blocaje, s-a luat decizia ca parcarea improvizată situată pe partea opusă accesului în parcarea Salinei, să fie destinată autocarelor și microbuzelor cu turiști care nu pot intra tehnic in parcarea salinei. 
- Parcarea improvizata este o zona in care se realizeaza si manevrele de intrare si iesire catre drumul judetean, avand in vedere ca in zona nu exista un alt loc care sa creeaze posibilitate de manevra pentru autocare si microbuze, existand o semnalizare expresa (atasam poza netrunchiata). Respectivii turiști la care faceți referire, ar fi trebuit să țină cont de precizările făcute, în acest sens , de către oamenii de ordine si de semnificatia indicatorului.
- Evident, se poate pune întrebarea: dar de ce nu amenajați o parcare corespunzătoare? Din păcate, deși ne dorim acest lucru, tocmai pentru a rezolva o problemă neplăcută și pentru noi, deocamdată nu este posibil, în ciuda demersurilor pe care le-am făcut. Motivul este foarte simplu: intreaga zona din vecinatatea Salinei este declarata Rezervatie Naturala prin hotarare de guvern, aparține sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche (http://salinaturda.eu/aria-protejata), iar din acest motiv nu se permite realizarea unei parcări corespunzătoare. Cu toate acestea, am inceput  demersurile corespunzătoare identificarii unor solutii pentru  rezolvarea problemei  locurilor de parcare in zilele cu un aflux mare de turisti.
    Trimite prin e-mail