Viața la cort și în căruța cu coviltir, povești și obiceiuri din viața rromilor, dar și preparate culinare după rețete rromani se vor dezvălui oaspeților Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, în acest sfârșit de săptămână.
Autor: Aurelian LUNGU
Activitățile prilejuite de cea de-a treia ediție a evenimentului „T-aves baxtalo! - Școala de vară de cultură rromani în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului“ vor avea loc în zilele de 18 și 19 iulie, în zona Târgului de Țară, dar și la Școala din Ticera și în vecinătatea corturilor de lângă gospodăria de rudar din satul Poiana (jud. Vâlcea). Prin programul de animații culturale „Calea minorităților etnice“ al proiectului „Patrimoniu deschis“, vizitatorii vor putea descoperi viața la cort și călătoria în căruța cu coviltir.
Atracții
„Una din misiunile muzeului este să găsească meşteşugari autentici în localităţile româneşti. În acest sens, cercetările de teren au fost norocoase, sau «baxtale» în limba rromanes. Şcoala de vară de cultură rromanes «T-aves baxtalo!» doreşte să devină un eveniment anual de promovare şi serbare a tradiţiilor rromanes prin activităţile create cu şi pentru rromi şi publicul vizitator“, mărturisește muzeograful Oana Burcea, responsabil de acțiune în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu. În programul celor două zile, organizatorii au prevăzut ateliere de meșteșuguri tradiționale rromani, o expoziție de fotografie, povești și obiceiuri din viața rromilor, muzică și dansuri, precum și mâncăruri cu specific rromani. Toate activitățile reprezintă ocazii pentru cunoașterea reciprocă, rromii și non-rromii fiind angrenați în aceleași acțiuni, în același spațiu, participanții la ateliere devenind ulterior ambasadori ai promovării culturii rromilor în rândul familiilor lor, ai prietenilor și, nu în ultimul rând, în societate.
Participanți
Protagoniștii școlii de vară „T-aves baxtalo!“ vor fi meșterii argintari din București și județul Teleorman, căldărarii de la Brateiu (jud. Sibiu), rudarii din Băbeni (jud. Vâlcea), împletitorii de nuiele din cătunul Prislop, comuna Rășinari (jud. Sibiu) și corturarii din Ighișu Vechi și Porumbacu de Jos (jud. Sibiu) - aceștia din urmă fiind cei care se vor ocupa de preparatele culinare -, iar atmosfera va fi întreținută în jurul focului de muzica trans-etnică a celor de la PRTZ SNDSTM/Sillyconductor+Rekabu.
Urare tradițională
Urarea „T-aves baxtalo!“ („Să fii fericit“/„Să fii norocos!“) este frecvent întâlnită în comunitățile de rromi din România și din alte țări, fiind utilizată de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obișnuite, dar și la botezuri, nunți sau aniversări.