luni, 6 iulie 2015

Publicat la 7/06/2015 01:39:00 p.m. de Anonim

Elada şi Facebook

Că tot vine vacanţa: cine n-are Facebook să fie atent pe unde umblă! Asta pare a fi morala din spatele poveştii unei englezoaice, în vacanţă prin Grecia, care spune că reţeaua de socializare i-a salvat viaţa. Femeia a căzut de pe o stâncă şi a rămas suspendată, iar apelul de la serviciul de urgenţă n-a ajutat-o, pentru că nu ştia locul în care se află. A pus o poză pe Facebook, iar Superman, Batman, Spiderman, adică salvatorii de serviciu i-au venit în ajutor. 

Milu OLTEAN
Auzisem eu de Facebook că e loc de căutat şi preluat ştiri, de scormonit prin fotografiile foştilor colegi de liceu pe care nu i-ai mai văzut de vreo 15-20 de ani, de comentat, de lăudat, de  făcut lipeala, de postat poze din concediu sau de stat la taclale despre toate minunile lumii. Bun, nu-i bai, trăim vremuri interesante, în care chiar că ăsta nu-i cel mai mare păcat. Numai că m-am minunat când am citit o ştiruţă într-un colţ de net, în care o madamă englezoaică, de altfel destul de onorabilă în poze, mulţumea reţelei de socializare pentru că i-a salvat viaţa. Măi să fie. Da, aţi citit bine. Dincolo de rolul profund social, de integrare, promovare şi împărtăşire în toată sfera virtuală a orice, Facebook se dovedeşte a fi şi un barosan salvator de vieţi. Iar ca să fie mai lămuritoare, doamna a povestit că şi-a petrecut recent vacanţa în Grecia, unde a trăit experienţa vieţii ei. Nu vă gândiţi că a băgat cardul în bancomat şi i-a apărut pe ecran eroare şi nici că s-a amestecat cu manifestanţii pro sau anti creditori, că nu-i cazul. Femeia s-a pierdut în decor şi fermecată de peisaj, la o plimbare printre stânci, a alunecat. S-a trezit, spune ea, peste o vreme suspendată de nişte colţi de piatră, iar primul impuls a fost să ducă mâna la buzunar. Nu să scoată o poză cu soţul sau copiii, ci să caute mult iubitul telefon. A sunat la numărul de urgenţă, dar nu s-a înţeles cu cei care i-au răspuns, care n-au priceput de unde i-a apelat femeia. Iar disperarea a născut cea mai tare idee: doamna a făcut o fotografie şi a postat-o pe contul ei de Facebook. Ca într-un film serios cu Van Damme sau Bruce Willis, salvatorii s-au prins unde e captivă femeia şi i-au trimis echipajele speciale în ajutor. Cireaşa pe tort este că femeia a concluzionat că oamenii îi critică pe cei care umplu reţeaua de fotografii zâmbăreţe din concedii, dar o astfel de fotografie i-a salvat ei viaţa. Poveste demnă de un scenariu de film, parcă văd o Demi Moore în costum de baie suspendată de nişte stânci şi un Banderas coborând scara elicopterului, printr-o ploaie de gloanţe oarbe, sau un cor de fluierături din partea hotelierilor greci, care fac coadă prin faţa băncilor. Bună poveste, iar cei de la Facebook ar putea face bine să-i plătească femeii încă o vacanţă, pentru reclamă. Orice ar spune unii, alţii pe la televizor, da’ grecii îs meseriaşi. Oare ai noştri, sărmanii ce-au căzut cu avionul prin munţi, n-or fi avut cont de Facebook? Hmm...
Apoi, ştiţi cum e, fiecare înţelege ce şi cum vrea, dar io, după povestea englezoaicei, am rămas cu două  chestii mari şi late: unu la mână, grecii stau bine cu semnalul la telefon şi cu Internetul în orice cotlon. Iar doi la mână, atenţie mare, dacă nu aveţi cont de Facebook, măsuraţi-vă cu atenţie paşii şi fiţi cu băgare de seamă pe unde umblaţi în concediu.  Să auzim de bine!
    Trimite prin e-mail