Formații de teatru din șase orașe vor sărbători, alături de actorii medieșeni, împlinirea a cinci decenii de la înfiinţarea teatrului popular în municipiul de pe Târnava Mare. Cu prilejul aniversării, Asociația Teatrul Popular Mediaș și Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret organizează la Sala Traube, în perioada 18-20 septembrie, un festival național de teatru amator. Amănunte aflăm de la Marinela Bîrză, coordonatorul Teatrului Mediaș.
Monitorul de Mediaş: Aniversaţi cinci decenii de teatru printr-un festival. Despre ce este vorba?
Marinela Bîrză: Da, aşa este, joia viitoare va începe un nou festival la Mediaş. Se numeşte „Pro Actoria“, iar pentru acest festival, noi, Teatrul Mediaş, am pregătit o comedie spumoasă, care va descreţi frunţile spectatorilor. Este vorba de piesa „Bani din cer“ de Ray Cooney.
Monitorul de Mediaş: Cine va participa la prima ediţie a festivalului „Pro Actoria“?
Marinela Bîrză: Avem invitate la acest festival şase trupe din ţară. Este vorba de cele din Caracal, Medgidia, Călărași, Braşov, Lugoj şi Sighișoara. Acestea vor prezenta de-a lungul festivalului diferite piese, nu doar comedii. Vor fi piese clasice, de autori foarte cunoscuţi, piese câştigătoare la diferite festivaluri şi concursuri din ţară şi din străinătate. Noi am selectat aceste trupe pentru că am mai colaborat cu ele de-a lungul celor 50 de ani de la înfiinţarea teatrului în oraşul nostru.
Monitorul de Mediaş: În anii anteriori, aţi organizat festivalul „Flori de mai“. Ce s-a întâmplat cu acesta?
Marinela Bîrză: Normal trebuia să fie festivalul de teatru „Flori de mai“, pe care noi l-am făcut de-a lungul anilor, dar au fost ceva probleme financiare. Din acest motiv, l-am mutat în luna septembrie şi l-am transformat în „Pro Actoria“, prima ediţie. Altfel ar fi fost a opta ediţie a „Florilor de mai“. De data aceasta, am reuşit să îl organizăm cu foarte mult ajutor din partea Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Mă bucur să spun asta, pentru că sunt convinsă că va fi o reuşită.
Monitorul de Mediaş: De cât timp vă pregătiţi pentru acest festival?
Marinela Bîrză: Din punct de vedere organizatoric, de două luni de zile. Am luat legătura cu mulţi dintre cei care au activat în cadrul teatrului. Vreau să vă spun că dintre cei peste 300 oameni care au urcat pe scena teatrului din 1964 şi până în 2014 am reuşit să contactez doar 67. Eu mă bucur şi pentru aceştia. Mulţi au plecat dintre noi, dar, de fapt, asta este viaţa...
Monitorul de Mediaş: Cum au răspuns foştii actori invitaţiei dvs.?
Marinela Bîrză: Sunt foarte încântaţi că am reuşit să iau legătura cu ei, că nu au fost uitaţi, că munca lor de-a lungul acestor 50 de ani a ajuns să fie apreciată. A fost apreciată şi atunci când ei jucau teatru, dar pentru faptul că timpul a trecut, însă, cu toate acestea, ei nu au fost uitaţi, asta a contat foarte mult. Din acest motiv, au răspuns foarte bucuroşi la invitaţia făcută de noi.
Monitorul de Mediaş: Dvs. vă amintiţi care a fost primul contact cu teatrul?
Marinela Bîrză: Aveam 9 ani, am venit cu mama la repetiţii. Erau pe scenă atunci marii titani ai teatrului medieşean, iar eu îi încurcam mai mult. Mi-a plăcut să stau să văd cum repetă aceeaşi mişcare, o dată, de două, de trei ori... De acolo a început povestea mea cu teatrul, pentru că ştie toată lumea că eu sunt „bolnavă“ de teatru.
A consemnat Alex PÎNTEA
Citește și: