miercuri, 30 aprilie 2014

Publicat la 4/30/2014 08:32:00 p.m. de Redacţie

Mâine e Maialul! Medieşenii sunt aşteptaţi să petreacă la barajul de Ighişul Nou

Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret organizează o manifestare dedicată tuturor medieşenilor care va cuprinde recitaluri ale unor artişti de renume ai muzicii populare româneşti.


Autor: Alex PÎNTEA

Maialul se va desfăşura joi, 1 mai, începând cu ora 11.00, în zona barajului de la Ighişul Nou. Manifestarea a ajuns la cea de-a şasea ediţie consecutivă în municipiul Mediaş. „Medieşenii care iubesc cântecul, jocul şi voia bună sunt aşteptaţi şi în acest an la «Maial», serbarea câmpenească care a devenit deja o tradiţie în municipiul nostru“, anunță Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Artişti îndrăgiți

Cei care vor veni să petreacă împreună ziua de 1 Mai la baraj vor avea parte de un program artistic bogat. Pe scena special amenajată vor urca artişti de renume ai muzicii populare româneşti. „Medieşenii vor avea ocazia să petreacă câteva ore în compania unor artişti de renume precum Ionela Moruţan, Narcisa Luncan Şimon, Robert Târnăveanu, Gheorghe Muntean, Doru Pop, Maria şi Mihai Nemeş, ansamblul «Cununa Blăjelului», ansamblul «Mărţişorul» din Cluj-Napoca şi ansamblul «Rapsodia Târnavelor» din Mediaş“, a mai precizat Filip.

Petrecere… cu simț de răspundere

Cu ocazia Maialului, ca şi anul trecut, medieşenilor le vor fi puse la dispoziţie locuri special amenajate pentru picnic, unde vor găsi inclusiv toalete și containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Este vorba de trei locuri de picnic, două special amenajate la barajul de la Ighişul Nou şi unul în zona Binder Bubi. „Primăria municipiului Mediaş, prin operatorul de salubritate ECO-SAL, a amenajat în cele trei locuri de picnic puncte de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje şi va pune la dispoziţia medieşenilor toalete ecologice şi containere pentru colectarea deşeurilori menajere“, adaugă reprezentanții municipalității.

În cinstea primăverii

Serbarea câmpenească de Maial era dedicată, în timpuri străvechi, zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor, viilor şi livezilor. Numele alternativ de „Arminden“ vine de la proorocul Ieremia, data de celebrare fiind aceeași cu sărbătoarea sfântului din calendarul ortodox, dar această tradiție precreștină se regăsește la aproape toate popoarele europene, dintre care multe obișnuiau să ridice în centrul localității „Copacul de mai“ - un stâlp cu o roată în vârf, împodobit cu verdeaţă, flori şi panglici, în jurul căreia se organizau petreceri şi diverse jocuri menite să stimuleze fertilitatea pământului.


    Trimite prin e-mail