miercuri, 2 aprilie 2014

Publicat la 4/02/2014 03:11:00 p.m. de Redacţie

FMI: atenţie la „pomenile“ electorale!

Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat că Guvernul ar putea rata obiectivele fiscale din cauza presiunilor electorale.


Autor: Aurelian LUNGU

FMI crede că Guvernul ar putea relaxa ţintele fiscale prin creşterea cheltuielilor şi reducerea taxelor în contextul presiunilor electorale, mai ales al alegerilor prezidenţiale, în timp ce puternice grupuri de interese ar putea exercita presiuni pentru întârzierea reformelor, relatează Mediafax. „Riscurile politice la adresa implementării proiectului sunt în creştere. Experţii FMI sunt îngrijoraţi că presiunile electorale, mai ales cele legate de alegerile prezidenţiale spre sfârşitul anului , ar putea conduce la decizii pentru reducerea taxelor, creşterea cheltuielilor şi relaxarea ţintelor fiscale la momentul rectificării bugetare. Va fi dificil, dar critic, ca orice măsuri să fie adoptate astfel încât impactul asupra bugetului să fie neutru“, se arată într-un raport pregătit de experţii FMI pentru Consiliul Director al instituţiei.
În baza acestui raport, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).


Interese politice

Fondul avertizează în raport că puternice grupuri puternice de interese ar putea încerca să întârzie reformele structurale. „În plus, odată cu avansul reformelor structurale, grupuri puternice de interese ar putea exercita presiuni pentru a întârzia agenda de reformă. Este necesar un angajament activ continuu la cel mai înalt nivel al implementării programului pentru a rezista acestor presiuni“, arată experţii FMI.
Raportul FMI a fost finalizat la 11 martie în urma discuţiilor cu autorităţile române încheiate la începutul lunii februarie şi a fost pus la dispoziţia Consiliului Director al FMI pentru şedinţa din 26 martie în cadrul căreia au fost aprobate prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut de Fond cu România.

Cerinţele Fondului

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează, însă, să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Acordul României cu FMI şi UE include o ţintă de deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an. Autorităţile române trebuie să reformeze sistemul public de sănătate, sectoarele transporturilor şi energiei şi să vândă participaţii la mai multe companii de stat.
    Trimite prin e-mail