sâmbătă, 29 martie 2014

Publicat la 3/29/2014 01:46:00 p.m. de Anonim

Fonduri europene pentru păstrarea tradiţiilor populare la Biertan

Comuna Biertan îşi promovează tradiţiile prin intermediul câtorva proiecte de succes. Unul dintre acestea este finanţat cu bani europeni. Primarul Mircea Dragomir va semna contractul de finanţare în valoare de 30.000 de euro.


Autor: Aurelian LUNGU

Biertanul a atras 30.000 de euro fonduri europene. „Am depus pe GAL Dealurile Târnavelor un proiect care a fost acceptat și trebuie să semnăm contractul de finanţare. Proiectul se va derula anul acesta și are în vedere dotarea căminului cultural din Biertan. Astfel, vom achiziționa costume pentru călușari, instrumente muzicale - acordeon, viori, set de tobe -, instalații de sonorizare și echipamente pentru proiecții video, un aparat foto, tehnică de calcul, mobilier, lumini pentru scenă și multe altele”, se mândrește Mircea Dragomir, primarul unei dintre puținele comune din România incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Scenă centrală

22 de costume în valoare totală de 33.000 de lei vor fi achiziționate pentru înzestrarea grupului de călușari al Biertanului. Costumele populare sunt formate din cămașă brodată, cioareci, opinci, căciulă de miel, zurgălăi și tricolor. Tot prin intermediul GAL, dacă vor mai rămâne fonduri nealocate, edilul din Biertan și-a propus să aplice pentru achiziționarea unei scene mobile. „Aceasta va fi amplasată în piața centrală a localității și ne va permite să ne organizăm propriile noastre evenimente culturale fără a depinde de furnizorii de echipamente”, adaugă Mircea Dragomir. Prin intermediul GAL Dealurile Târnavelor au mai fost depuse spre evaluare două proiecte pe teritoriul comunei Biertan, unul pentru un atelier de tâmplărie, iar celălalt pentru o plantație de arbuști fructiferi.


Cămine reabilitate

În această săptămână, Consiliul Local al comunei Biertan se va reuni în ședință ordinară. În cadrul acestei întâlniri, aleșii vor vota un proiect de hotărâre referitor la modernizarea clădirii în care funcționează căminul cultural, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu. Astfel, din bugetul propriu urmează a fi cheltuiți aproximativ 170.000 de lei, iar Consiliul Județean va contribui cu o sumă de până la 125.000 de lei. Tot cu fonduri proprii, administrația locală și-a propus să efectueze câteva lucrări de reparații la celălalt cămin cultural al comunei. „Este o investiție foarte necesară și nu vrem să o neglijăm. Ne vom ocupa de repararea acoperișului și zugrăveli complete la exterior. Banii sunt prevăzuți deja în bugetul pe anul acesta”, a menționat primarul Mircea Dragomir.

Infrastructură îmbunătățită

În toate satele componente ale comunei Biertan este în plină desfășurare curățenia de primăvară. Pentru anul acesta, primarul Dragomir și-a propus să deruleze câteva investiții necesare în infrastructura rutieră a comunei. Prima dintre ele va fi pavarea a 2.000 de metri pătrați de trotuare, adică de zece ori cât a reușit fostul primar. „De asemenea, vrem să asfaltăm parcarea din piața centrală a Biertanului, un lucru necesar având în vedere numărul mare de autocare turistice. Totodată, dorim să pietruim toate străzile din Biertan, Richiș și Copșa Mare. La Richiș au început deja lucrările”, a mai menționat gospodarul din Biertan.
    Trimite prin e-mail