luni, 10 martie 2014

Publicat la 3/10/2014 07:10:00 p.m. de Redacţie

Antibioticele pot fi înlocuite uneori cu succes de uleiuri esențiale în vindecarea virozelor

Atunci când antibioticele se dovedesc ineficiente, anumite uleiuri esențiale luptă cu succes împotriva atacurilor virale. Din luna noiembrie, circa un milion de francezi s-au îmbolnăvit de o gripă deosebit de virulentă. Medicii sunt îngrijorați îndeosebi de complicații ale gripei - infecțiile pulmonare, scrie Le Point, preluat de Agerpres.

În acest an, din cele 338 cazuri de internări la reanimare, majoritatea aveau un virus de tip A, cel mai de temut dintre virușii gripali. Complicațiile și decesele (27 în acest an) afectează mai ales persoanele cu risc (boli pulmonare - astm -, obezitate, boli cardiace și diabet).


Virusul gripei se modifică în fiecare an și își schimbă mijloacele de atac, fenomen care îngreunează protecția prin vaccin. În afara unor cazuri excepționale de complicații, uleiurile esențiale pot avea un rol pozitiv în strategia de prevenire și în cazul contaminării. Toate au, în proporții diferite, proprietăți antivirale, ceea ce le face deosebit de interesante în cazul virusului gripei, atunci când antibioticele sunt ineficiente (nu acționează asupra bacteriilor). Uleiurile esențiale, prin mecanismul lor de acțiune, au în general aceeași eficiență în fiecare an, oricare ar fi recompoziția anuală a virusului.
Pierre Franchomme, cercetător și specialist recunoscut în uleiuri esențiale de 40 de ani, vorbește despre strategia lui împotriva gripei. Prima direcție de acțiune este întărirea apărării naturale a organismului pentru învingerea gripei, stimulând activitatea acelor 'natural killers', agenți din limfocite (globule albe). Susținându-le, se mărește capacitatea organismului de apărare împotriva intrușilor. Potrivit lui Franchomme, uleiul esențial în acest domeniu este cel de piper negru. Fără contraindicații și fără a ustura, se recomandă adulților să ia câte două picături (nu mai mult) pe o pastilă neutră sau pe o bucată de zahăr de două ori pe zi, ca mijloc de prevenție și de trei-patru ori în prima fază a gripei. Cercetătorul amintește și eficiența antivirală a vitaminei C luată în doze mari, recomandând iarna consumul regulat de citrice.
Virusul gripei poate fi neutralizat prin inhalarea de ulei esențial de coajă de lămâie și pin. 'Gripa afectează în primul rând căile respiratorii aeriene, așa că inhalarea de uleiuri esențiale antivirale rămâne una din metodele cele mai simple și mai eficiente', arată cercetătorul. Cele două uleiuri sunt potrivite și pentru adulți, și pentru copiii de peste doi ani (femeile însărcinate, în schimb, trebuie să ceară sfatul medicului înainte să recurgă la aromoterapie). Sunt suficiente câteva picături de ulei esențial de coajă de lămâie și/sau de pin într-un difuzor sau un inhalator clasic și inahalarea de două-trei ori pe zi, câte 15 minute.
Alături de uleiurile esențiale, în panoplia antigripală pot fi folosite și trei-patru căni de ceai de flori de soc pe zi. Socul, cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale medicinale, este recunoscut astăzi pentru virtuțile sale antivirale și antibacteriene.
    Trimite prin e-mail