luni, 13 ianuarie 2014

Publicat la 1/13/2014 02:58:00 p.m. de Anonim

Un an greu

Anul 2014 a debutat în trombă, începând cu prima zi a anului care a adus undă verde pentru românii dornici să muncească în unele ţări din Europa şi continuând mai apoi cu episodul 2 al miniseriei „Încarcerarea lui Năstase“. Andreea Marin şi-a găsit iubirea în braţele unui turc, CSM are un nou şef, iar în sfânta tradiţie a locului, românii s-au călcat pe bătături la cozile de la agheasmă. E doar începutul, ne aşteaptă alegeri europarlamentare şi prezidenţiale şi câte şi mai câte.
Milu OLTEAN
Nu cred că, pentru marea majoritate a românilor, 2014 va aduce mari schimbări faţă de anul trecut. Din contră, cred că avem în faţă un an dificil, care ne va pune deseori răbdarea la încercare. Scena politică se pregăteşte de confruntări, alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, iar aşa cum ştim deja, anii electorali sunt marcaţi de râuri de lapte şi miere, care se vor scurge din cornul abundenţei celor aflaţi la putere către alegători. Clasa politică se va întoarce cu faţa către popor pentru a-i obţine favorurile, dar e greu de cântărit ce anume va oferi. Măriri anemice de pensii, mărirea minimului pe economie, finanţări pentru studii şi proiecte de autostrăzi care e greu de spus când vor fi finalizate, bani pentru lăcaşe de cult, niscaiva finanţări aruncate în mai multe sectoare din economie, care să dea impresia că mişcă? Pe fondul unui an în care săbiile vor fi scoase din teacă între putere şi opoziţie la fiecare ocazie, orice decizie politică va fi direct aplicată ca un upercut în bărbia românilor, iar efectul loviturilor poate fi unul pe care, dacă nu-l simţim imediat, în mod cert îl vom simţi anul următor, când puşculiţele goale ale statului vor ataca şi mai cu spor buzunarele noastre. Mi-e greu să cred că va fi un an al chibzuinţei şi al cumpătării şi mă tem de o serie de combinaţii de croşee şi upercuturi menite să adoarmă vigilenţa alegătorilor. Mă tem că, în loc să se muncească mai abitir ca în alţi ani, se va trece la o porcăială generală, care va degenera în acuze nesfârşite între politicieni. Pe de altă parte, am impresia că Năstase va mai avea niscaiva colegi noi de celulă anul acesta şi asta tot în elementul luptei şi al anului electoral. Marile întrebări ale începutului de an sunt dacă USL-ul va mai rezista, dacă opoziţia slăbită va fi în stare să dea o replică pe măsură puterii la alegeri, cine anume se va înscrie în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, care va fi configuraţia puterii către finalul anului?
Sunt convins că, în privinţa apelor din USL, ne vom lămuri în următoarele câteva luni, la fel cum sunt convins că pretendenţii la titlul de primul om în stat vor ieşi la rampă tot în prima jumătate a anului. Iar aici s-ar putea să avem surprize mari. Ne aşteaptă un an greu, un an în care poate vom munci mai mult pentru aceiaşi bani de anul trecut sau poate pentru mai puţin, pentru că economia nu se simte deloc bine, iar politicul are chef de joacă şi tendinţa de a-i pune ştrengăreşte beţe-n roate. Iar dacă iei cu 3 lei mai mult decât anul trecut şi dai cu 4 lei mai mult la stat la impozite, taxe şi accize, n-ai făcut nicio afacere. Din contră. Vom trăi şi vom vedea ce şi cum va fi, sănătoşi să fim! Vă doresc un 2014 aşa cum vi-l doriţi!
    Trimite prin e-mail